More

  Научници утврдиле дека одредени бактерии се позастапени кај аутистичните лица

  spot_img

  Аутизмот е развојно нарушување што влијае на комуникацијата, социјалната интеракција, однесувањето и интересите на една личност. Тоа се нарекува нарушувања од „спектрумот“, бидејќи, по правило, различно влијаат на луѓето. Според американските центри за контрола и превенција на болести, повеќе од 75 милиони луѓе ширум светот се на тој „спектрум“.

  Израелски научници открија можна врска меѓу нарушувањата од аутистичниот спектар и составот на цревниот микробиом, што овозможува да се проучат долгорочните последици на интервенциите врз микробите во раните фази на развој на детето и нивното влијание врз развојот на мозокот.

  Повеќе за ова на „Мајка и дете“.

  Фото: Freepik

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img