More

  Најстрог извозен режим во светот: Може ли Украина да добие германски тенкови?

  spot_img

  Германија доби официјално полско барање за испорака на германски тенкови Леопард 2 во Украина, а Ројтерс, повикувајќи се на свои извори, тврди дека канцеларот Олаф Шолц ќе го одобри. За ова се уште нема официјална потврда, а правилата за реекспорт на германската воена опрема се строги и сложени.Сите оружја од германско производство имаат клаузула за „краен корисник“ во договорот за продажба, што значи дека на нивниот нов сопственик му треба одобрение од Берлин доколку сака да го пренесе оружјето во друга земја.

  Барањата за повторен извоз обично добиваат зелено светло доколку оружјето е наменето да се испрати до други членки на Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО) или земји кои се блиски сојузници.

  Одобрувањето ќе биде задржано „ако има причина да се претпостави дека испораката би била во спротивност со амбициите на Германија да одржува добри односи со другите земји“.

  Истото важи и за случаите кога оружјето може да се користи за водење агресивна војна или кога одобрението за реекспорт може да ги прекрши обврските на Германија според меѓународното право.

  Бидејќи воениот извоз е чувствително прашање во Германија, странските земји обично не поднесуваат официјално барање за повторен извоз директно до германските власти. Тие попрво ќе ја разјаснат позицијата на Берлин со правење таканаречена „прелиминарна истрага“, давајќи и на Германија шанса да сигнализира дали е подготвена или не да го испорача бараното оружје.

  Во спротивно, странската држава се воздржува од формално барање за реекспорт и не е направена дипломатска штета.

  Овој механизам значи дека Полска може, со поднесување официјално барање за реекспорт, да го принуди германскиот канцелар Олаф Шолц да се изјасни дали е подготвен или не Полска да ги испрати своите леопарди во Украина.

  Меѓутоа, во минатото, германската влада ја одложи одлуката и требаше долго време да одговори на барањата за извоз во чувствителни случаи.

  Најстрог извозен режим во светот
  Полска и неколку други земји рекоа дека сакаат да и снабдат на Украина тенкови Леопард 2 од германско производство за одбрана од Русија.

  Тенковите леопард, кои ги користат голем број земји на НАТО, експертите за одбрана ги сметаат за најпогодни за Украина. Полска ќе побара од Германија дозвола за реекспорт на тенкови Леопард 2 во Украина, но и без тоа Варшава би можела да ги испрати како дел од коалицијата на земји, изјави во понеделник полскиот премиер Матеуш Моравјецки.

  Ако тенковите се испратат без согласност на Берлин, потенцијална последица би можела да биде тоа што Германија одбива да им набави резервни делови, рече одбранбениот аналитичар Конрад Музика.

  „Затоа, од перспектива на Варшава, важно е да не се отстапува од линијата и да се создаде поголема коалиција“, рече тој.

  Тенковите се оружје кое бара одржување. Тие се многу чувствителни и брзо ќе се расипат без одржување и подготвено снабдување со резервни делови. И покрај тоа, Полска, со голем број од речиси 250 тенкови „Леопард“, може да се потпре на големи залихи на резервни делови и способна одбранбена индустрија, велат експертите, што треба да и овозможи да ги сервисира сите леопарди предадени на Украина за одреден период.

  Меѓутоа, долгорочно, Варшава или Киев сепак веројатно ќе мора да се обратат кон Германија за да добијат повеќе резервни делови.

  Германија има еден од најстрогите режими за извоз на одбрана во светот – најмногу поради нејзиното минато пред 1945 година. Имаше обиди да се ублажат правилата за да се олесни соработката за одбранбените проекти со други земји како Франција или Британија, но ништо досега не е спроведено, делумно поради противењето на Зелените.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img