More

  Министер за безбедност: Во Босна и Херцеговина во моментов има 3.300 илегални мигранти, но нема криза

  spot_img

  Во центрите за привремен прием на илегални мигранти на територијата на Босна и Херцеговина моментално има 3.300 лица, што е повеќе од лани, но во таа земја нема мигрантска криза бидејќи локалната полиција е во состојба да ја контролира ситуацијата, тврди. Министерот за безбедност на БиХ, Ненад Нешиќ.

  „Во зимскиот период мигрантите остануваат подолго во центрите поради тешките услови за продолжување на патувањето, но сепак имаме доволно капацитет во центрите за сместување на мигрантите“, рече Нешиќ во интервју за локалните медиуми објавено во средата.

  Според податоците на Службата за странци на Босна и Херцеговина, нешто повеќе од 30 илјади мигранти поминале низ таа земја во 2023 година на пат кон земјите членки на Европската унија.
  Но, Нешиќ вели дека во последните години во БиХ нема мигрантска криза и дека државата ефикасно управува со мигрантските процеси, бидејќи е воспоставена добра соработка и координација меѓу домашните полициски агенции и власти, како и меѓународните организации.

  Министерот за безбедност очекува наскоро да биде потпишан договор со Европската агенција за крајбрежна и гранична стража (Фронтекс), потсетувајќи дека БиХ во моментов е единствената земја во регионот која нема таков аранжман, кој е од суштинско значење за контрола на илегалната миграција. бидејќи овозможува ангажман на припадници на европските полициски агенции во земји надвор од Унијата.за заштита на нејзините надворешни граници.

  По долгогодишни блокади предизвикани од барањата на Република Српска, покрај државата и субјектите, да бидат партнери на Фронтекс, дури минатата година во рамките на Босна и Херцеговина се договорија за основата за водење преговори, со формулација дека соработката со европската полиција офицерите би се одржале „со почитување на авторитетот на различните нивоа на власта“.

  „Многу е важно што поскоро да го постигнеме овој договор, кој ќе помогне во поефикасна контрола на нашата граница, пред се во борбата против илегалната миграција, но и во борбата против сите други видови организиран и прекуграничен криминал. “, изјави Нешиќ.

  Потпишувањето на договорот со Фронтекс холандскиот премиер Марк Руте во вторникот во Сараево го опиша како важен предуслов неговата земја да се согласи да ги отвори преговорите со БиХ за членство во Европската унија во март, за што ќе се одлучува во март.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img