More

  Минатата година, алармантен број луѓе загинаа поради напади на ајкула

  spot_img

  Минатата година ширум светот се регистрирани 14 смртни случаи поради напади на ајкула, што е повеќе од просекот од претходните години. Истражувачите нагласуваат дека човекот сепак има повеќе шанси да добие на лотарија отколку да биде нападнат од ајкула.

  Во целиот свет минатата година се регистрирани 10 смртни случаи поради неиспровоцирани напади на ајкула, што е многу повисоко од просекот во претходните пет години, покажува базата на податоци за напади од ајкули што ја води Универзитетот во Флорида.

  Истражувачите објавија ажурирана база на податоци, во која се вели дека минатата година забележале 14 фатални напади на ајкула ширум светот, објавени во понеделникот. Притоа, десет од нив вклучија во категоријата неиспровоцирани напади.

  Ова значи значително зголемување во споредба со просекот помеѓу летото 2018 и 2022 година, бидејќи во тој период во просек биле забележани шест неиспровоцирани напади годишно.

  Веројатноста за каснување од ајкула е многу мала
  Во извештајот на истражувачите од Флорида се вели и дека во летото 2023 година биле забележани 69 неиспровоцирани и 22 испровоцирани каснувања од ајкула.

  „Тоа е во рамките на нормалниот опсег на каснувања, додека зачестеноста на смртните случаи оваа година е малку алармантна“, рече Гевин Нејлор, раководител на програмата за истражување на ајкули при Природно-историскиот музеј на Флорида.

  Повеќето од нападите се случија во САД и Австралија, а чести жртви беа капачите и сурферите. Истражувачите од Универзитетот во Флорида истакнуваат дека веројатноста да биде каснат од ајкула е сè уште многу мала – во просек, човекот има поголеми шанси да добие на лотарија отколку да биде нападнат од ајкула.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img