More

  Во Австралија стотици папагали буквално паѓаат од небо

  spot_img

  Птиците наеднаш станале парализирани и повеќе не можеле да летаат. Истражувачите ги бараат причините за оваа состојба, но не ги нашле.

  Само во изминатата недела на југот на Австралија се пронајдени повеќе од 200 папагали кои буквално паднале од небо, пренесува онлајн порталот Newsweek.

  Шарени папагали, виножито lorikeet (англиски: rainbow lorikeet, латински: Trichoglossus moluccanus) паднаа од небото над австралиската држава Нов Јужен Велс. Птиците кои луѓето успеале да ги спасат биле пренесени во институциите за згрижување на протозои.

  Таму откриле дека причината за „нурнувањето“ на птицата е синдромот на парализа на Лорикит (ЛПС) – болест која го зафаќа само овој род на папагали, чија причина е непозната. Птиците со оваа болест ја губат способноста да летаат поради парализа, научниците досега не пронајдоа никаков патоген освен отров од околината што би ја предизвикал оваа состојба.

  Како што пишува споменатиот веб-портал, се чини дека болеста на птиците ги погодува само австралиските летни месеци, помеѓу октомври и јуни, а најголем број птици се заболени во декември, јануари и февруари. Во овој период, светилиштата за животни се грижат за илјадници птици и напорно работат на враќање на нивното здравје, што може да биде интензивен и долготрајен процес.

  „Многу птици не преживуваат затоа што се неухранети и многу болни кога ќе пристигнат“, изјави Робин Греј од Службата за информации, спасување и образование за дивиот свет (WIRES) за локалните вести за ABC North Coast. Моментално се грижи за повеќе од 80 лории, пред четири години поради болест во летните месеци изгубила 1.500 птици.

  Болеста првпат беше откриена во 2010 година и очигледно ги погодува птиците само на релативно мала област, помеѓу Бундаберг во Квинсленд и Графтон во Нов Јужен Велс, околу 700 километри појужно.

  Најпрво мислеле дека болеста е последица на „пијаните“ на папагалите поради прекумерното консумирање зрели манго, при што кај дигестираните птици се формира алкохол, но кај птиците не биле пронајдени траги од алкохол. Ниту какви било пестициди или други спрејови. Тие сè уште бараат можни токсини кои сè уште не ги тестирале.

  Истражувачите, исто така, ја повикаа јавноста на помош и побараа од луѓето да им кажат со што се хранат птиците во природата или за што нашле нови извори на храна поради екстремни временски настани или други причини.

  Интересно е што слична состојба е забележана и кај други видови кои не се птици. Слична парализа е забележана и кај летечките лисици, еден вид голем лилјак кој се храни со овошје и е важен за опрашување на растенијата и ширење на семиња.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img