More

  Маж од Германија бил вакциниран против корона 217 пати

  spot_img

  62-годишен маж од Германија, и покрај противењето на лекарите, бил вакциниран 217 пати против Ковид. Тоа го направи во период од 29 месеци. Овој необичен случај е документиран во списанието The Lancet Infectious Diseases, пишува BBC.

  По 217 вакцини, се чини дека мажот немал никакви штетни последици, велат истражувачите од Универзитетот во Ерланген-Нирнберг, пренесува index.hr.

  „За неговиот случај дознавме од написите во весниците. Потоа го контактиравме и го поканивме да направи различни тестови во Ерланген. Тој беше многу заинтересиран за тоа“, рече др. Килијан Шобер од одделот за микробиологија на универзитетот.

  Не е поднесена кривична пријава
  Човекот дал примероци од свежа крв и плунка. Истражувачите тестирале и некои од неговите замрзнати примероци на крв кои биле складирани од претходните години.

  „Можевме да земеме примероци од крв кога човекот прими дополнителна вакцина за време на студијата на негово инсистирање“, рече др. Шобер.

  „Можевме да ги искористиме тие примероци за да одредиме точно како имунолошкиот систем реагира на вакцинацијата“, додаде тој.

  Државниот обвинител на градот Магдебург отвори истрага со обвиненија за измама, но најде докази за 130 вакцини, па не е поднесена кривична пријава.

  Вакцините можат да го научат телото како да се бори против болеста. МРНК вакцините функционираат така што на клетките на телото им покажуваат дел од генетскиот код на вирусот. Имунолошкиот систем тогаш треба да препознае и да знае како да се бори против Ковид ако навистина се соочи.

  Не извлекувајте долгорочни заклучоци
  д-р. Килијан Шобер се загрижи дека хиперстимулирањето на имунолошкиот систем со повторени дози може да замори одредени клетки, но истражувачите не најдоа докази за тоа кај 62-годишниот маж. Исто така, немаше знаци дека тој некогаш бил заразен со Ковид.

  „Важно е да не ја поддржуваме хипервакцинацијата како стратегија за зајакнување на адаптивниот имунитет“, забележаа истражувачите.

  Резултатите од нивните тестови на 62-годишникот беа недоволни за да се извлечат долгорочни заклучоци, ниту пак препораки за пошироката јавност.

  „Тековните истражувања сугерираат дека вакцинирањето со три дози, заедно со редовните засилувачки вакцини за ранливите групи, останува најдобриот пристап. Нема индикации дека се потребни повеќе вакцини“, се наведува на веб-страницата на универзитетот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img