More

  Масовни смртни случаи на делфини: водата е едноставно премногу топла

  spot_img

  Во текот на минатата недела, во областа Амазон беа пронајдени повеќе од сто трупови на делфини, кои починаа поради рекордно високите температури. Имено, областа покрај реката Амазон е зафатена од суша, а температурата на водата на некои места надминала 39 степени Целзиусови.

  Мртвите делфини беа пронајдени во езерото Тефе минатата недела, според Институтот за истражување Мамирауа, кој е финансиран од бразилското Министерство за наука.

  Според институтот, толку голем број на смртни случаи е невообичаен, а причината се вели дека се рекордните температури во езерото и историската суша во Амазон.

  Веста за смртта ќе ја зголеми загриженоста на климатолозите за ефектите од човековата активност и екстремните суши во регионот на Амазон.

  „Се уште е рано да се утврди причината за овој екстремен настан, а според нашите експерти дефинитивно е поврзан со сушата и високата температура во езерото Тефе. На некои места надминува 39 степени Целзиусови“, го цитира институтот CNN Brasilia.

  Истражувачите и активистите се обидоа да ги спасат преживеаните делфини преместувајќи ги од лагуните и езерата до средниот дел на реката, каде водата е постудена, а нивната задача ја отежнува привремената природа на областа.

  „Преместувањето на речните делфини во други реки не е најбезбедно, бидејќи пред да ги пуштиме во дивината, важно е да провериме дали се присутни токсини или вируси“, изјави истражувачот од институтот Андре Коељо за CNN Brasilia.

  Сушата во Амазон, покрај природата, влијае и на економијата во регионот. 59 општини пријавиле потпросечни водостои, што го отежнувало и транспортот и риболовот на реката.

  Реката Амазон, најводената река во светот, моментално е во сушна сезона, поради рекордните температури страдаат неколку видови речни животни. Подрачјата ги очекуваат нови суши во наредните недели, поради што би можеле да умрат уште повеќе делфини.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img