More

  Дали кафето може да биде лошо ако се остави отворено?

  spot_img

  Денеска е Светски ден на кафето. Повеќето луѓе не можат да замислат да го започнат денот без кафе. Иако кесичката кафе обично се троши брзо, дали некогаш сте се запрашале дали кафето може да се влоши ако остане долго отворено?

  Одговорот на ова прашање е да. Кафето не може видливо да се расипе како млеко или овошје, може да мувлоса или да изгние, но сепак може да ги изгуби првобитните својства.

  Имено, доколку отвореното кафе го чувате на собна температура, рокот на траење му е од три до пет месеци, а на тоа ќе влијае и местото каде што го чувате.

  Ќе препознаете дека кафето се влошило по тоа што ја изгубило својата арома, а самиот пијалок има застарен вкус.

  Сепак, за разлика од многу други намирници, расипаното кафе нема да ви предизвика здравствени проблеми како гадење, дијареа и труење, туку само непријатности.

  Како да ја зачувате свежината на кафето?

  За кафето да ја има првобитната свежина, мора да се чува во сад каде што ќе достигне што е можно помалку кислород.

  Исто така, треба да се чува подалеку од влага, топлина и сончева светлина.

  Доколку не го чувате во контејнер туку во пакувањето во кое сте го купиле, по употребата „издувајте“ го воздухот од кесата, па затворете ја и ставете ја.

  Она што може да биде корисно кога складирате големи количини кафе е да го ставите во замрзнувач.

  Ако кафето го чувате во замрзнувач непосредно пред употреба, неговите својства ќе бидат целосно зачувани.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img