More

  Блокадата на американската влада привремено е укината. Може да се реши? Нема пари за Украина

  spot_img

  Американскиот претседател Џо Бајден во саботата навечер, откако беше усвоен од двата дома на Конгресот, го потпиша законот за привремено продолжување на финансирањето на федералните владини агенции. Владата сега има доволно пари за нормална работа до 17 ноември.

  Денеска во САД започнува новата фискална 2024 година, но Конгресот навреме не ги одобри сите 12 нацрт-закони за буџетско трошење.

  Екстремните републиканци во Претставничкиот дом на Конгресот, каде што нивната партија има мнозинство, одбија да го потврдат предлогот за привремено продолжување на владиното финансирање и побараа намалување на трошоците, што беше неприфатливо за демократите и поумерените републиканци.

  Сенатот беше во процес на усвојување на предлогот за привремено продолжување на финансирањето до 17 ноември, во Претставничкиот дом, па единствена опција беше лидерот на републиканското мнозинство Кевин Мекарти да ја избегне блокадата со потврдување на предлогот. со помош на демократите. Тоа на крајот се случи, а на Мекарти сега му се заканува гласање за импичмент, со што екстремните членови на партијата веќе однапред се заканија во случај на компромис.

  Предлогот на Сенатот, меѓу другото, содржеше по шест милијарди долари за помош на Украина и санирање на последиците од природни катастрофи, на крајот сенаторите го одобрија предлогот на Претставничкиот дом, во кој нема пари за Украина, помош против природните катастрофите се зголемија на 16 милијарди долари.

  Предлогот беше одобрен во Претставничкиот дом со 335 гласа „за“, 91 „за“, со мнозинство демократски гласови, а во Сенатот со 88 „за“ и девет „за“.

  „Тоа е добра вест за Американците“, изјави американскиот претседател Џо Бајден по потпишувањето на законот, но нагласи дека американската помош за Украина не смее да се прекине. Тој изрази надеж дека Мекарти наскоро ќе им обезбеди на Украинците потврда за поддршката што итно и е потребна на нивната земја.

  Преговорите за одобрување на буџетските закони сега ќе продолжат на конгресот, заканата за суспензија на финансирањето може, доколку нема договор, повторно да се повтори на 17 ноември, а повеќе од еден милион федерални државни службеници, вклучително и два милиони војници, може наскоро ќе им се закани принудно отсуство.

  Еден од екстремните републиканци, Мет Гаец од Флорида, му се закануваше на Мекарти пред гласањето со гласање за импичмент, но претседателот на Претставничкиот дом го прифати предизвикот и рече дека ќе остане возрасен во комората.

  „Ако некој сака да ме отстрани, затоа што сакам да бидам возрасен, само обидете се“, рече тој, додавајќи дека земјата е поважна.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img