More

  Марш на марихуана: што би значело легализацијата на конопот

  spot_img

  Маршот на марихуаната, традиционален политички собир во центарот на Љубљана, се одржа денеска на Конгресне трг во центарот на Љубљана. На средбата присуствуваа и политички претставници. Во партијата Весна, меѓу другото, посочија лажно толкување, велејќи дека легализацијата значи ситуација без правила. Според нив, спротивното е точно.

  Станува збор за политички состанок на Студентската организација на Универзитетот во Љубљана, на кој се обрнува внимание на социјалните, економските и здравствените проблеми кои се последица на забраната за коноп, изјави за СТА лидерот на средбата Матеј Светина. Годинава го потенцираат јавниот интерес за легализација на конопот.

  Митингот кој денеска трае до 22 часот е наменет за едукација, информирање и протест против штетните политики во областа на конопот. Целта на движењето е, исто така, да го промовира социјалниот дискурс за конопот и (не)разумноста на забраната и да ја повика јавноста и носителите на одлуки да размислат за модернизација на законодавството во областа на конопот.

  Во паркот Звезда посетителите можат да слушаат познати словенечки и странски музичари и да учествуваат во различни активности, како што се слеклајн, јога и друштвени игри. Воедно, на штандовите се претставени различни компании, политички партии и невладини организации кои ја поддржуваат истата цел и се залагаат за социјален напредок на легализацијата на конопот, како што пишува во соопштението.

  Годинашни говорници на политичкиот состанок се членот на кабинетот на премиерот, Метка Параги, стручен соработник на пратеничката група на СД, Горазд Прах, и потпретседателот на партијата Весна, Клемен Белхар.

  „Легализацијата не значи ситуација „без правила“
  Од партијата Весна соопштија дека со учеството на средбата ја изразуваат својата поддршка за легализација на конопот. V партии се залагаат за отстранување на конопот од регулативата за класификација на забранети лекови и ја поддржуваат легализацијата на конопот за лична употреба, предмет на соодветна законска регулатива и редовно следење на ефектите од овој вид законска регулатива. Легализацијата не значи ситуација „без правила“, напротив: се работи за воведување нови закони кои обезбедуваат побезбедно користење и транспарентно управување со оваа фабрика“, пишуваат тие.Организаторите на средбата нагласуваат дека иднината на конопот не лежи само во полибералната регулатива, туку пред се во неговото сеопфатно разбирање и одговорно користење, кое мора да биде поткрепено со научно знаење и општествена одговорност.

  Разговорот се одвиваше во мирен дух, а организаторите очекуваат неколку илјади посетители.

  Учесниците Ема и Леја, што направија за СТА, што присуствуваа на состанокот од љубопитност и затоа што ја поддржуваат легализацијата на конопот. „Има помалку негативни ефекти од многу други лекови и ако луѓето сакаат да уживаат во него, треба да биде барем безбеден“, вели Ема.

  И учесникот Марко ја поддржува легализацијата на конопот. „Не е важно што алкохолот е легализиран, тревата не е, затоа што повеќе несреќи се случуваат поради алкохолот, луѓето стануваат насилни кога пијат алкохол“, рече тој за СТА.

  ДЗ во средата усвои предлог за консултативен референдум за одгледување и преработка на коноп за медицински цели и за одгледување и поседување коноп за ограничена лична употреба.

  Светина рече дека референдумот е соодветен чекор напред. Тој е убеден дека граѓаните ќе ги поддржат референдумските прашања, бидејќи „употребата на коноп во Словенија е доста голема, а во исто време Словенците се напредна нација и верувам дека сакаме да ја модернизираме легислативата во областа на конопот. “.

  Кот позитивно оценува и дека Германија „одлично ја организирала таа област“. „Би препорачал да го следиме патот на Германија, дефинитивно за да можат политичките партии да се обединат и заеднички да пристапат кон решавање на овој проблем“, рече Светина за СТА.

  „Го поддржувам референдумот за употреба на конопот и за медицински и за рекреативни цели. Ми се чини дека е особено важно, пред тоа да се случи, луѓето да се едуцираат за конопот и неговата употреба не само за медицински цели, туку и за конопот како разноврсно растение кое може да се користи во исхраната, текстилната индустрија, градежништвото, – рече Лина жената од тезгите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img