More

  Мислам дека ова нема да им се допадне на многу луѓе“: Марк Цукерберг има нов план за човештвото

  spot_img

  Поттикнувањето на „генеративното лудило со вештачка интелигенција“ го засили верувањето дека технолошката индустрија е на пат да постигне натчовечка интелигенција слична на Бога.

  Наведената мисија на OpenAI, креаторот на ChatGPT, е да создаде ваков тип на општа вештачка интелигенција, позната како „AGI“ (Вештачка општа интелигенција). Демис Хасабис, шеф на единицата за вештачка интелигенција на Google, ја има истата цел.

  Сега во трката влегува и извршниот директор на Мета (чадор-компанија на Facebook, Instagram, Vacap и Threads), Марк Закерберг.

  Иако тој нема вистинска временска рамка за тоа кога ќе се постигне AGI, па дури и точна дефиниција за тоа, тој сака да го изгради. Во исто време, истражувачката група за вештачка интелигенција на Мета минува низ реформа, со цел вештачката интелигенција на Мета да достигне милијарди корисници.

  „Дојдовме до оваа точка каде што, за да ги изградиме производите што сакаме да ги изградиме, мора да изградиме општа интелигенција (AGI)“, вели Марк Закерберг во интервју за The Verge.

  Покрај битката за таленти, најреткиот ресурс во областа на вештачката интелигенција е компјутерската моќ потребна за обука и управување со големи модели.

  На оваа тема, Цукерберг ми кажа дека до крајот на оваа година, Мета ќе има повеќе од 340.000 графички процесори Nvidia H100 – стандардизирани во индустријата чипови за градење генеративни модели на вештачка интелигенција.

  „Ние изградивме капацитет да го направиме ова на скала што може да биде поголема од која било друга поединечна компанија“, вели тој.

  „Мислам дека тоа нема да им се допадне на многу луѓе“, додаде тој.

  Никој што работи на вештачка интелигенција, вклучително и Цукерберг, се чини дека нема јасна дефиниција за AGI или идеја за тоа кога ќе пристигне.

  „Немам едноставна, концизна дефиниција“, вели тој.

  „Можете да се расправате за тоа дали општата интелигенција е слична на интелигенцијата на човечко ниво, или дали е како човек-плус, или дали е некоја супер-интелигенција од далечната иднина. Но, за мене најважниот дел е што интелигенцијата ги има сите овие различни способности каде што може да расудува и да има интуиција“.

  Нејзиното конечно доаѓање се смета за постепен процес, ниту еден момент.

  Како што објаснува Марк Цукерберг, новиот, поширок фокус на Мета на AGI беше под влијание на објавувањето на Llama 2, нејзиниот најнов главен јазичен модел, минатата година.

  Мета сега тренира Лама 3 и ќе има можност самиот да генерира код, вели тој. Како и новиот модел на Google Gemini, фокусот е на понапредните способности за расудување и планирање.

  „Llama 2 не беше лидер во индустријата, но беше најдобриот модел со отворен код“, вели тој.

  „Со Llama 3, нашата амбиција е да изградиме работи што се на најсовремена и на крајот водечки модели во индустријата“.

  Прашањето за тоа кој на крајот ќе го контролира AGI е жестоко дебатирано прашање.

  Марк Цукерберг има целосна моќ во Мета благодарение на гласачката контрола врз акциите на компанијата.

  Ова го става во моќна позиција што може дополнително да се подобри доколку некогаш се постигне AGI.

  Марк Цукерберг, секако, има свои мотиви. Крајниот резултат на неговата отворена визија за вештачката интелигенција сè уште е концентрација на моќ, само во поинаква форма.

  Мета веќе има повеќе корисници од речиси која било компанија на планетата и енормно профитабилен бизнис на социјалните медиуми.

  Функциите за вештачка интелигенција веројатно може да ги направат тие платформи уште поубави и покорисни. И ако Мета може ефективно да го стандардизира развојот на вештачката интелигенција преку објавување на своите модели, неговото влијание врз овој екосистем само ќе расте.

  Во поширок контекст, тајмингот на новиот AGI притисок на Цукерберг е малку незгоден.

  Поминаа само две години откако го промени името на компанијата за да се фокусира на метаверс. Во меѓувреме, Apple неодамна го потврди својот облог за вештачка интелигенција, со лансирањето на очилата за проширена реалност Vision Pro.

  Цукерберг гледа иднина во која виртуелните светови се генерираат со вештачка интелигенција, исполнети со ликови со вештачка интелигенција кои ги придружуваат вистинските луѓе.

  Тој вели дека оваа година доаѓа нова платформа која им овозможува на секој да создаде свои ликови со вештачка интелигенција и да ги дистрибуира на апликациите за социјалните медиуми на Мета.

  Можеби, сугерира тој, оваа вештачка интелигенција дури ќе може да објавува своја содржина на Facebook, Instagram и Threads.

  Мета е метаверзална компанија и најголемата компанија за социјални медиуми во светот. Сега тој се обидува да изгради АГИ. Закерберг сето ова го врамува околу сеопфатната мисија за „градење на иднината на вмрежувањето“.

  Досега таа врска беше претежно меѓу луѓето. Од разговорот со Марк Цукерберг, јасно е дека Мета во иднина се повеќе ќе работи на тоа да ги натера луѓето да разговараат со вештачка интелигенција. Јасно е дека тој ја гледа оваа иднина како неизбежна и возбудлива, без разлика дали ние останатите сме подготвени за тоа или не.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img