More

  Лекарите предупредуваат: Вештачката интелигенција ќе го загрози здравјето на милиони луѓе

  spot_img

  Вештачката интелигенција претставува егзистенцијална закана и ризик за здравјето на милиони луѓе, предупредуваат експерти од здравствениот сектор.Вештачката интелигенција може да му наштети на здравјето на милиони луѓе и да претставува егзистенцијална закана за човештвото, велат лекарите и експертите за јавно здравје, повикувајќи во напис во BMJ Global Health да го запре развојот на општата вештачка интелигенција додека не се регулира, пишува Гардијан.

  „Вештачката интелигенција има потенцијал да ја револуционизира здравствената заштита преку подобрување на дијагнозата на болеста, изнаоѓање подобри начини за лекување на пациентите и проширување на грижата за повеќе луѓе. Но, развојот на вештачката интелигенција, исто така, има потенцијал да произведе негативни ефекти врз здравјето“, веруваат здравствените работници од Обединетото Кралство, САД, Австралија, Костарика и Малезија, кои ја потпишаа статијата во списанието BMJ Global Health.

  Ризиците поврзани со медицината и здравството „вклучуваат потенцијал грешките на вештачката интелигенција да предизвикаат штета на пациентите, проблеми со приватноста и безбедноста на податоците и употреба на вештачка интелигенција на начини кои ќе ги влошат социјалните и здравствените нееднаквости“, се вели во написот. Еден пример на штета, рекоа тие, беше употребата на пулс оксиметар напојуван со вештачка интелигенција кој ги прецени нивоата на кислород во крвта кај пациенти со потемна кожа, што резултираше со недоволно лекување на нивната хипоксија.

  Во написот, тие исто така предупредија на пошироки, глобални закани со вештачка интелигенција за здравјето на луѓето, па дури и за човечкото постоење.

  „Ви може да му наштети на здравјето на милиони луѓе преку социјалните детерминанти на здравјето преку контрола и манипулација со луѓето, употреба на смртоносно автономно оружје и ефектите врз менталното здравје од масовната невработеност доколку системи засновани на вештачка интелигенција заменат голем број работници“, заклучуваат експертите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img