More

  Крај на една ера: Њујорк официјално ги отстрани сите телефонски говорници од улиците

  spot_img

  Означувајќи го крајот на една ера, властите на Њујорк во понеделникот ги отстранија речиси сите нивни телефонски говорници, кои станаа жртви на сеприсутноста на бесплатен интернет и паметни телефони во последниве години.

  Но, обожавателите на Супермен може да се утешат со фактот дека Менхетен ќе задржи четири телефонски говорници на горната западна страна. Тие звучници се познати и како импровизирани соблекувални на новинарот Кларк Кент додека тој се трансформирал во „Човек од челик“, односно Супермен. Тие ќе бидат зачувани како историски примероци.

  Според локалните медиуми, Менхетен ќе чува четири „стари“ телефонски говорници на Апер Вест Сајд и авенијата Вест Енд на улиците 66, 90, 100 и 101.

  Со децении, телефонските говорници се појавуваат во поп културата, од стрипови до холивудски блокбастери и ТВ емисии.

  Меѓутоа, таа ера заврши во понеделник наутро, кога пред претставниците на медиумите градоначалникот на Менхетен Марк Левин присуствуваше на демонтирањето на последните два на аголот на 7-та авенија и 50-та улица, кои потоа беа натоварени во камион. .

  Левин на Твитер напиша дека „сè уште почувствувал навестување на носталгија кога видел дека звучниците влегуваат во историјата“.

  Фиксните говорници почнаа да исчезнуваат од улиците на Њујорк во раните 2000-ти во времето на ширењето на користењето мобилни телефони, а потоа исчезнаа уште побрзо од 2010 година, по почетокот на ерата на паметните телефони.

  До денес, 8.400 говорници на 6.452 седишта се постепено отстранети во различни делови на градот.

  Во 2015 година, Менхетен започна да поставува илјадници пристапни точки на LinkNYC, нудејќи WiFi и бесплатни локални повици. Овие нови киосци постепено ќе се поврзуваат со 5G мрежата.

  „Тоа е навистина крај на една ера, но исто така, се надевам, почеток на нова, со повеќе правичност во пристапот до технологијата“, рече Левин, мислејќи на населбите во северниот дел на Менхетен, како што е Харлем, кои се помалку покриени со телефон. и интернет мрежи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img