More

  Студија: Брусницата може да ја подобри меморијата и да го забави развојот на деменција

  spot_img

  Конзумирањето шолја брусница секој ден може да го подобри помнењето, да го забави развојот на деменција и да го намали нивото на „лошиот“ холестерол, покажа студијата на научниците од британскиот универзитет „Источна Англија“.

  Тие ги проучувале придобивките од консумирање околу 100 грама брусница дневно кај испитаниците на возраст од 50 до 80 години и се надеваат дека нивните наоди би можеле да влијаат врз спречувањето на развојот на невродегенеративни болести, како што е деменција.
  „Се очекува дека околу 152 милиони луѓе во светот ќе страдаат од деменција до 2050 година. Во моментов не постои познат лек за болеста, па затоа е од клучно значење да се бараат алтернативни начини кои би можеле да помогнат да се намали ризикот од нејзиниот развој, како што е исхраната“, рече водечкиот автор на студијата, д-р Дејвид Вазур од Медицинскиот факултет во Норвич. на Универзитетот во Норвич.Источна Англија.

  Претходните студии покажаа дека поголемото внесување на флавоноиди во исхраната е поврзано со побавно опаѓање на когнитивните способности и побавен развој на деменција.„Тие се богати со овие микронутриенти и се познати по своите антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Затоа сакавме да дознаете повеќе за тоа како брусницата може да помогне во намалувањето на невродегенеративните промени поврзани со процесот на стареење“, рече Вазур.

  Истражувачкиот тим го следеше влијанието на потрошувачката на брусница врз функцијата на мозокот и нивото на холестерол кај 60 здрави учесници во период од 12 недели.

  Половина од учесниците дневно конзумирале сушена брусница во прав, што одговара на шолја или 100 гр свежи брусница. Другата половина доби плацебо. Ова е едно од првите студии кои го истражуваат долгорочното влијание на брусницата врз когнитивните способности на поединците и врз здравјето на човечкиот мозок.

  Резултатите покажаа дека потрошувачката на брусница значително влијае на подобрената меморија на учесниците кога се занимаваат со секојдневни настани (визуелна епизодна меморија), функционирањето на нервните структури и испораката на крв во мозокот (перфузија на мозокот).

  „Кај учесниците кои секојдневно консумирале прашок од брусница, откривме значително подобрување во епизодната меморија, како и подобрена циркулација на основните хранливи материи, како што се кислород и гликоза, во важни делови од мозокот важни за когнитивните процеси, особено за консолидација на меморијата. значително намалување на LDL или „лошиот“ холестерол, што придонесува за развој на атеросклероза, задебелување или стврднување на артериите предизвикани од насобирање наслаги во внатрешната обвивка на артеријата. и когнитивните процеси“, вели британскиот научник.

  Тој додаде дека резултатите од нивната студија се многу охрабрувачки, особено ако се земе предвид фактот дека е спроведена во релативно краток период од 12 недели. Наодите би можеле да бидат важна основа за идните истражувања за потрошувачката на брусница и слични бобинки и за здравјето на мозочните функции.

  Истражувачите од Медицинскиот центар на Универзитетот во Лајден (Холандија), Универзитетот во Парма (Италија) и британскиот институт Квадрам соработуваа со научници од Универзитетот во Источна Англија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img