More

  Колку долго може да издржи човечкото тело без храна?

  spot_img

  Постојаниот пост и постот на полна месечина се два популарни методи на постење. А откажувањето од храна може да доведе до многу здравствени компликации. Колку долго човечкото тело може да преживее без храна?

  Човечкото тело е многу снаодливо. Ако остане без храна неколку дена, ќе почне да добива енергија од сопственото сало, а исто така лесно може да црпи и од резервите на мускулите, пишува веб-страницата Verywell Health. Што се случува со телото со секој нов ден, кој е без храна?

  Резервите на гликоза на телото, како главен извор на енергија, ќе бидат исцрпени по првиот ден. Затоа телото почнува да го ослободува хормонот глукагон, кој испраќа порака до црниот дроб да почне да произведува гликоза, која речиси ја нема во телото. Оваа гликоза главно го храни мозокот.

  Ако не јадете ништо два или три дена, телото почнува да го разградува мускулното ткиво и се создаваат масни киселини кои стануваат главен извор на енергија за гладното тело. Овие киселини учествуваат и во формирањето на кетони во црниот дроб.

  Нема веродостојни научни податоци за точните податоци колку долго телото може да преживее без храна. На порталот Verywell Health ве советуваат да разговарате со вашиот личен лекар пред да започнете со постот, но тоа е безбедно за вас.

  По една недела без храна, резервите на масни киселини исто така се исцрпуваат, па телото доаѓа до ново решение: телото почнува да ги разградува мускулите за да добие протеини.

  Две недели откако сте јаделе, функционирањето на најважните органи се намалува: срцето, бубрезите, црниот дроб. Неуспехот на тие органи доведува до смрт.

  Откажувањето од храна може да доведе до многу здравствени компликации. Меѓу другото, предизвикува мускулна слабост и исцрпеност, замор, отежнато дишење и бледило, што е предизвикано од недостаток на црвени крвни зрнца кои носат кислород. Проретчување или дури и опаѓање на косата, чувство на мраз и повеќе сува кожа, кај жените може да предизвика и губење на менструацијата, пишуваат на порталот.

  Што влијае на часот во кој можете да преживеете без храна?
  Важни фактори кои одредуваат колку долго можете да издржите без храна се полот, возраста, почетната тежина и потрошувачката на вода. Информациите подолу се засноваат на наодите на лекарите, кои биле прегледани од луѓе за време на доброволна апстиненција од храна.

  Лекарите откриле дека жените во просек преживуваат подолго од мажите без храна. Децата полесно се изложени на смрт отколку возрасните. Истражувањата покажаа и дека смртта во просек настанува помеѓу 43 и 70 ден без храна. Забележано е поголемо губење на телесната тежина кај луѓето со поголема почетна тежина од оние кои биле послаби на почетокот. Друг најважен факт што го наведува порталот: општо прифатено е дека луѓето можат подолго да преживеат без храна доколку пијат многу вода.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img