More

  Како треба да изгледа ушната маст и кога итно да одите на лекар

  spot_img

  Нормалната ушна маст се движи од светло портокалова до темно кафеава, но што ако е жолта, зелена, бела или црна?

  Ако ушната маст е зелена или жолта…
  „Нормалната боја на ушната маст се движи од светло портокалова до темно кафеава, но ако е жолта, зелена, бела или црна, тоа укажува на инфекција и треба да посетите лекар“, вели Бенџамин Твел, доктор на науки. Д-р, отоларинголог во болницата Mount Sinai во Њујорк. Инфекциите едноставно можат да „изникнат“ и лекарите не можат да ја одредат точната причина, но нештата како увото на пливачот, каде што водата останува во увото, исто така може да предизвикаат инфекција на увото.

  Ако ушната маст се лупи…
  Ако вашата ушна маст и кожата на ушниот канал се ронливи и сува, тоа всушност може да биде егзема. „Луѓето може да добијат и егзема во увото, но тоа е прилично лесно за лекување“, вели др. Твил. Оваа конзистентност на ушната маст, која може да биде придружена со болка, исто така може да биде знак за псоријаза, иако тоа е поретко. „Пациентите обично веќе знаат дека го имаат затоа што забележувате осип на други места, но дефинитивно вреди да се спомене“, вели тој.

  Ако ушната маст има мирис…
  Вашиот ушен масок никогаш не треба да има мирис; ако има, сигнализира инфекција. „Според моето искуство, пациентот е тој што го забележува мирисот, но многу е можно да го спомнат и други луѓе“, вели др. Твил. „Без разлика, тој треба да се лекува. Ако и вие имате зуење во ушите, време е да се грижите.

  Ако ушната маст капе од увото…
  Ако вашето уво се чувствува влажно после вежбање, тоа е веројатно само пот, но ако се разбудите со ушна маст на перницата или со парчиња на ушната школка, тоа се знаци на инфекција на увото или хронична болест на увото, вели др. Tweel, пренесува Ordinacija.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img