More

  Испитување: Новиот нехормонален лек може да ги намали топли бранови во менопаузата

  - Advertisement -

  Експериментална нехормонална пилула успешно ги намали топлите бранови и ноќното потење кај жените во менопауза во големото испитување во доцна фаза, објавија истражувачите во The Lancet.

  Долготрајната употреба на хормонска терапија, иако ефикасна, е поврзана со мал, но значителен ризик од рак на дојка.

  Лекот, фезолинент, развиен од јапонскиот производител на лекови Astellas Pharma, е дизајниран да блокира хемикалија која ја модулира активноста на нервните клетки во делот од мозокот кој ја регулира температурата на телото. Лекот е испратен до регулаторите во САД, Европа и Австралија, а одлуката на Американската агенција за храна и лекови (ФДА) се очекува во мај.

  Во повеќе од 97 болници во САД, Канада и Европа, 527 претежно бели жени на возраст од 40 до 65 години со просечни седум или повеќе умерени до тешки топли бранови на ден, по случаен избор беа доделени да добијат 30 mg или 45 mg фезолинент или плацебо. дневно во тек на 12 недели.

  „Двете дози создадоа значителни подобрувања во фреквенцијата и сериозноста на топли бранови и ноќно потење во споредба со плацебото, со ефекти забележани уште во првата недела“, рече д-р Женевиев Нел-Пери од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Северна Каролина.

  По 12 недели, двете групи на третман продолжија да го земаат лекот секој ден уште 40 недели. Раните подобрувања беа задржани во текот на 52-неделниот период на студирање, велат истражувачите.

  Прашалникот за проценка на квалитетот на животот специфичен за менопаузата покажа „значително и клинички релевантно подобрување“ за оние кои земаат фезолинетант, пренесува Ројтерс.

  Резултатите од испитувањето додаваат до доказите дека фесолинентната класа на лекови познати како антагонисти на NK3R ќе обезбеди безбеден и ефикасен пристап за лекување на симптомите на менопауза „во идна клиничка пракса, без потреба од изложување на естроген“, рече д-р Јулија Праг од Универзитетот. на Ексетер во ОК.

  Слична студија за фесолинент во Азија „не ги покажала истите нивоа на ефикасност како што се гледаат кај претежно бели Американки и Европјани“, истакна таа, така што не е јасно дали резултатите ќе бидат исти за сите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img