More

  Истражување: Многу постари работници се чувствуваат дискриминирани на работа

  spot_img

  Околу секој петти вработен на возраст над 55 години верува дека бил дискриминиран поради нивната возраст, покажа британско истражување.

  Истражувањето на 2.000 возрасни лица од финансиската компанија Canada Life открило поплаки кои вклучуваат помалку можности за напредување на работното место и чувство на поголем притисок да се направи добра работа.

  Постарите луѓе исто така веруваат дека има негативна промена во односот кон нив во последните години, при што работодавците помалку ги ценат, се вели во извештајот.

  „Постарите вработени се во срцето на нашата економија и се исклучително вреден ресурс за илјадници работодавци. Тие носат на нивните работни места искуство и експертиза што доаѓа со текот на времето и загрижувачки е што многумина се чувствуваат дискриминирани на работното место и чувствуваат дека нивните можности за напредување се загрозени од кризата на трошоците за живот“, рече Ден Крук, директор на продажба во Canada Life- во.

  Тој исто така додаде дека „кога вработените се чувствуваат исцрпени и финансиски и емоционално на работното место, работодавците треба да обезбедат еднакви можности и поддршка“.

  „Тие се должни да се грижат да создадат средина во која работниците од сите возрасти и на сите нивоа ќе чувствуваат дека можат да напредуваат во својата професија“, посочи тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img