More

  Хемотерапијата може да се избегне со следење на „скриената ДНК“ во крвта

  spot_img

  Хемотерапијата е неверојатен начин за уништување на клетките на ракот, но нашите редовни клетки завршуваат во вкрстен оган, што може да доведе до несакани ефекти кои го менуваат животот.

  Хемотерапијата или накратко хемотерапијата не е секогаш потребна за успешно лекување, но да се каже дали некому му е потребна е навистина вистинска наука.
  Сега, нова студија им нуди на лекарите техника која веќе им помогна на некои пациенти со рак на дебелото црево во стадиум II да ја избегнат хемотерапијата без да ги променат нивните клинички резултати.

  Техниката што се користи во оваа нова студија користи тип на ДНК наречена циркулирачка туморска ДНК (ctDNA). Ова се мали парчиња фрагментирана ДНК од тумори кои циркулираат во крвотокот. Важно е тие да не се дел од туморската клетка, туку само ДНК од туморот.

  Овој труд не е првиот што укажува на ctDNA, а истражувачите знаат дека присуството на ctDNA во крвотокот по операцијата го предвидува ризикот од повторување на ракот, известува Science alert.

  Гледајќи го ракот на дебелото црево во стадиум II, ова е прва клиничка студија која покажа дека „пристапот воден од ctDNA“ по операцијата може да биде од значителна корист за пациентите.

  „Ракот на дебелото црево во стадиум II е единствен предизвик“, објаснува гастроентерологот д-р Ен Мари Ленон од Универзитетот Џон Хопкинс.

  Таа понатаму вели дека кај ракот на дебелото црево I стадиум пациентите не примаат хемотерапија бидејќи нивната прогноза за преживување е над 90 проценти.

  Тој исто така додава дека „ризикот од непријатност и токсичност од терапијата е поголем од придобивките што може да ги обезбеди“.

  Од друга страна, секој пациент со рак на дебелото црево во трета фаза моментално прима хемотерапија бидејќи ризикот од повторување е висок.

  Во стадиум II на рак на дебелото црево, ракот се проширил низ мускулните слоеви на ѕидот на дебелото црево, но допрва треба да се прошири на другите органи. Во овој случај, пациентот ќе биде подложен на операција за отстранување на туморот, но потоа клиничарот ќе треба да одлучи дали после тоа ќе оди на хемотерапија.

  Знаеме дека приближно 75 проценти од луѓето со рак на дебелото црево во стадиум II не бараат хемотерапија по операцијата, но околу 25 проценти бараат. Откривањето кои пациенти ќе имаат најголема корист од хемотерапијата е неверојатно важно, а погрешното постапување може да биде смртоносно.

  Во моментов има голем број карактеристики што може да ги има туморот што може да го наведат лекарот да закаже хемотерапија, на пример, ако туморот изгледа ненормално под микроскоп или ако ракот се проширил на други ткива.

  Но, оваа нова студија покажа дека овој метод не е безбеден и дека многу пациенти со рак можат да примаат хемотерапија кога не им е потребна.

  Помеѓу 2015 и 2019 година, 455 пациенти со тип II рак на дебелото црево беа регрутирани во студијата. Од нив, на 302 им беше доделен пристап воден од ctDNA, додека останатите добија стандардна нега. Пациентите биле следени по околу 37 месеци, што значи дека студијата имала податоци за пациенти повеќе од три години.

  И стандардниот третман и водениот третман имаа слични стапки на преживување и немаше повторување на ракот во текот на периодот на студијата. Сепак, големата разлика беше количината на хемотерапија што се применуваше. Во групата на стандарден третман, 27,9 проценти од пациентите биле подложени на хемотерапија, додека во групата на третман водени со ctDNA, само 15,3 морале да подлежат на хемотерапија.

  Тоа е речиси двојно повеќе пациенти кои биле подложени на хемотерапија, без зголемување на преживувањето или намалување на повторувањето на туморот.

  „Пристапот воден од ctDNA кај ракот на дебелото црево во стадиум II ја намали употребата на адјувантна хемотерапија без да се загрози преживувањето без повторување“, напишаа истражувачите предводени од гастроинтестиналниот онколог Џин Теј од Институтот Волтер и Елиза Хол.

  Тие исто така додадоа дека „ниската стапка на повторување кај пациенти со ctDNA позитивни кои примале хемотерапија укажува на корист за преживување од адјувантна терапија“.

  Истражувачите се надеваат дека ctDNA исто така може да биде корисен показател за лекување на други видови на рак и други фази на рак на дебелото црево, а тимот веќе работи на рана фаза на рак на панкреасот и стадиум III на дебелото црево за да види дали ctDNA може да помогне.

  „Имаме можност да ја промениме клиничката пракса“, вели биомедицинскиот инженер Џошуа Коен, еден од истражувачите на Медицинскиот факултет на Универзитетот Џон Хопкинс.

  Тој додава дека „со користење на ctDNA за насочување на третманот, пациент со ctDNA-негативен стадиум II на рак на дебелото црево има помала веројатност да има повторување на ракот од просечниот пациент со рак на дебелото црево во стадиум I“.

  Истражувањето беше претставено на годишниот состанок на Американското здружение за клиничка онкологија и ќе биде објавено во списанието New England Journal of Medicine.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img