More

  Границата за ин витро оплодување е поместена, струката ги предупредува родителите да не чекаат

  spot_img

  Претседателката на здружението „Шанса за родителство“, Сандра Јовановиќ рече дека поместувањето на старосната граница за ин витро оплодување од 43 на 45 години не треба да создава чувство кај паровите дека се уште имаат време, туку дека треба да почнат да се занимаваат со оваа проблематика. на потомството во времето.

  Таа како гостин на ТВ Нова С ги потврди наводите на РЗОМ дека има многу помали шанси за бременост со сопствен репродуктивен материјал по 42 години од животот на жената.

  Според неа, иако дарувањето на репродуктивните клетки е табу тема во Србија, се повеќе парови се одлучуваат на тој чекор.

  Сепак, донацијата е главно последната опција по која посегнуваат.

  И покрај тоа што Србија има банка на репродуктивни клетки од 2018 година, но таа не функционира, бидејќи нема клетки, а за да оживее банката на клетки, потребно е повеќе да се зборува за тоа, рече Јовановиќ. .

  Како што напоменува, тоа не може да биде на ниво на алтруизам, туку треба да се обезбеди одреден надоместок за донаторите, бидејќи жените треба да го поминат целиот процес кој го вклучува медицинскиот аспект, но и трошењето на своето време и енергија.

  Сандра Јовановиќ ги советува паровите прво да се јават во Центарот за ин витро оплодување на бесплатниот национален број 0800 333030 секој работен ден од 9 до 20 часот, за да добијат многу детални упатства што треба да соберат за да го поминат комисија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img