More

  Европската пчеларска асоцијација ги повика земјите-членки да се борат против лажниот мед на пазарот

  spot_img

  Експертскиот тим на Европската пчеларска асоцијација (ЕБА), ги повика сите земји од ЕУ итно да го решат проблемот со фалсификуваниот мед, бидејќи пчеларството е под закана. Како што наведоа, поради сѐ посилната нелојална конкуренција и пазарен притисок на фалсификуваниот, т.е. лажниот мед кој ја преплави Европа, пчеларите масовно губат интерес за чување пчели.

  Доколку овој тренд продолжи и во наредните месеци, Европа ќе остане без пчели, бидејќи пчелите не можат да преживеат без пчелари. Медот може да се увезува, но тоа би довело до драматично зголемување на цената на храната, до натамошен раст на инфлацијата и уништување на здравата исхрана на нашето население, се наведува во ова соопштение испратено до Европскиот парламент, раководството на ЕУ, како и националните пчеларски здруженија на Европа. Од ЕБА порачаа и дека е важно потрошувачите да го изберат европскиот мед, односно оној што географски се произведува на таа територија, бидејќи тоа им помага на пчеларите да го задржат интересот да се занимаваат со овој бизнис.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img