More

  Еве зошто се вознемирувате по консумирањето кофеин и како да се смирите

  spot_img

  Без разлика дали го пиете со пријател, за време на утринското патување или после ручекот, за многумина од нас кафето е дел од секојдневието. Многу луѓе се чувствуваат како да не можат да функционираат додека не ја испијат првата чаша во денот.

  Умерено консумирање кафе има некои изненадувачки позитивни здравствени придобивки, главно поради содржината на витамини, минерали и полифеноли во кафето.

  Но, постои една голема негативна страна на пиењето кафе: кофеинот. Тие зрна секако можат да го дадат толку потребното засилување на кофеинот, но бидејќи кофеинот е стимуланс кој може да влијае на нервниот систем, може да донесе со себе сериозна вознемиреност, пренесува РС.

  Дали кафето предизвикува или ја влошува анксиозноста?
  Дали вашата утринска шолја кафе е на крајот виновна за таа напнатост што ја чувствувате? Одговорот може да биде убедливо да – ако пиете многу од тоа. „Да, кафето со кофеин може да го зголеми одговорот на стресот и анксиозноста ако се консумира во големи дози – повеќе од четири шолји дневно“, вели професорката по исхрана Лина Бегдаче.

  Таа објаснува дека кофеинот е стимуланс на централниот нервен систем, а големите дози прекумерно ќе го стимулираат нервниот систем. Затоа, би било корисно да се контролира потрошувачката на пијалоци кои содржат кофеин.

  Бидејќи кофеинот е стимуланс, може да доведе до ослободување на глутамат, возбудлив невротрансмитер.

  „Глутаматот делува како педала за гас на невроните, така што тие се активираат на поголема фреквенција. Ова се преведува во прекумерно размислување и хиперактивност“, вели Бегдаче.

  Бидејќи кофеинот влијае на одговорот на телото на стрес, вашиот систем ослободува кортизол и адреналин кога пиете кафе. Функцијата на овие хормони на стрес е да го подготват телото за лет и да се борат против одговорот, објаснува Бегдаче. „Затоа, отчукувањата на срцето и пулсот се зголемуваат, меѓу многуте други [физиолошки одговори]“, вели таа, додавајќи дека за да тестирате дали кофеинот влијае на вашиот одговор на стрес, можете да го проверите вашиот пулс во мирување после пиење кафе и да го споредите со вашата основна вредност. .

  Кофеинот, исто така, го инхибира ослободувањето на ГАБА, инхибиторен невротрансмитер кој помага при чувството на смиреност. „Мозокот бара рамнотежа помеѓу глутаматот и ГАБА за да го модулира ослободувањето на други невротрансмитери“, истакнува Бегдаче. „Губењето на таа рамнотежа води до негативни ефекти врз расположението.

  Кафето не влијае на сите луѓе подеднакво
  Додека Бегдаче вели дека обично се потребни повеќе од четири шолји кафе за да се искусат овие негативни ефекти врз анксиозноста, некои луѓе се чини дека се чувствуваат прилично вознемирени откако ќе испијат само една шолја. Во овој случај, вели Бегдаче, „некои докази сугерираат дека варијациите на одредени гени (гените ADORA2A и CYP1A2) кои го контролираат заморот, односно го метаболизираат кофеинот, се одговорни за анксиогеното дејство на кофеинот.

  Со други зборови, вашите гени можеби едноставно се поврзани за да се чувствувате подобро дури и по мала шолја кафе. Во овој случај, најдобро би било да се префрлите на чај без кофеин или да пробате чај со помалку или без кофеин.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img