More

  Ерупцијата на вулкан во Индонезија, исфрли облак од пепел висок два и пол километри

  spot_img

  Вулканот Анак Кракатаа во западна Индонезија денеска исфрли огромни облаци од вулканска пепел до височина од околу 2.500 метри. Забележани се четири ерупции, соопштија водачите, а втората по големина испрати облак од пепел и чад на висина од 1.500 метри над кратерот.

  Во 2018 година, кратерот Анак Кракатаа (индонезиски „Детето на Кракато“) делумно се урна кога насилна ерупција испрати големи вулкански камења во океанот, предизвикувајќи смртоносно цунами. Тогаш животот го загубија повеќе од 400 луѓе, а стотици беа повредени.

  Спорадично активен од почетокот на овој век
  Нема информации за штети и нема повредени во денешната ерупција.

  Анак Кракатаа, кој се наоѓа на висината на теснецот што ги дели островите Јава и Суматра, е спорадично активен откако излезе од морето во почетокот на 20 век во калдерата формирана по смртоносната ерупција на Кракатаа во 1883 година, за која се проценува тоа ги чинело животите на околу 35.000 луѓе.

  Индонезија е на Пацифичкиот огнен прстен, каде што конвергенцијата на континенталните плочи предизвикува зголемена сеизмичка и вулканска активност. Земјата има речиси 130 активни вулкани.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img