More

  Екстремна температурна инверзија: 10 степени повеќе во Кредарица отколку во Љубљана

  spot_img

  Денес можеме да забележиме екстремна температурна инверзија. Додека температурата над земјата во раните утрински часови беше -11 степени Целзиусови, на надморска височина од 1.000 метри беше дури 5 степени Целзиусови, напиша Блаж Штер, метеоролог од Агенцијата за животна средина.

  Погледот на временските податоци од автоматските станици на Агенцијата за животна средина јасно покажува екстремна температурна инверзија. Во 9 часот во Љубљана беше осум степени под нулата, а во Кредарица два Целзиусови степени над нулата. И во Крвавец температурата во тој час била 0 Целзиусови степени.

  За температурната инверзија на социјалната мрежа Х предупреди и метеорологот Блаж Штер.

  Сензорите на Arsa открија уште една микроклиматска особеност, бидејќи ладилникот Мрзло Комна се загреа за 25 степени Целзиусови за 10 минути, од -27 на 2 °C.

  Тој додаде дека некои места веќе ќе ја добијат давачката денеска.

  Тековни временски податоци од автоматските станици

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img