More

  Долготрајната употреба на овој лек може да го зголеми ризикот од мозочен удар

  spot_img

  Многу луѓе се потпираат на лекови против болки за лекување на разни болести и повреди. Вообичаените проблеми како што се главоболка, болки во грбот и треска може да се ублажат со земање таблети како парацетамол и ибупрофен.

  Иако се безбедни за употреба според упатствата на пакувањето, истражувањата покажаа дека постои ризик од редовно земање, пренесува Express.

  Претходно, до неодамна, парацетамолот се сметаше за целосно безбеден лек за пациенти со висок крвен притисок. Сепак, една студија од 2022 година покажа дека долготрајната употреба на парацетамол може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар кај луѓето со хипертензија.

  Ефектот на крвниот притисок е сличен на оној на нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), како што е ибупрофен, велат истражувачите.

  Како дел од студијата на тим од Универзитетот во Единбург, на 110 пациенти со историја на висок крвен притисок им бил даден или по еден грам парацетамол четири пати на ден или соодветно плацебо во текот на две недели.

  Четири грама парацетамол дневно е рутински пропишаната доза кај пациенти со хронична болка.

  Оние кои им препишале парацетамол доживеале значително зголемување на крвниот притисок во споредба со оние кои земале плацебо. Ова зголемување беше слично на она забележано кај НСАИЛ и може да се очекува да го зголеми ризикот од срцеви заболувања или мозочен удар за околу 20 проценти. Затоа, тимот заклучи дека на пациентите кои долгорочно им препишуваат лекови против болки треба да им се даде најниска ефективна доза за најкус можен рок.

  Професорот Џејмс Деар, личен шеф за клиничка фармакологија на Универзитетот во Единбург, објасни: „Оваа студија јасно покажува дека парацетамолот, најкористениот лек во светот, го зголемува крвниот притисок, еден од најважните фактори на ризик за срцев удар и мозочен удар. . Професорот Деар рече дека лекарите и пациентите треба „да ги разгледаат ризиците наспроти придобивките заедно“, особено кога пациентите се изложени на ризик од кардиоваскуларни болести.

  „Накратко, покажавме дека двонеделен третман со парацетамол го зголемува крвниот притисок кај пациенти кои имаат хипертензија (висок крвен притисок).

  Но, водечкиот истражувач д-р Иан Мекинтајр, консултант за клиничка фармакологија и нефрологија во NHS Lothian рече дека луѓето кои користат парацетамол повремено не треба да се грижат. Универзитетот рече: „Ова не е за краткорочна употреба на парацетамол за главоболки или треска, што секако е во ред, но укажува на новооткриен ризик за луѓето кои го земаат редовно во долг временски период, обично за хронична болка“.

  Студијата покажа дека откако луѓето престанале да го земаат лекот, нивниот крвен притисок се вратил на нивото на почетокот на студијата, што укажува на тоа дека лекот го зголемил.

  Според експертите, студијата била поставена за да се види многу мал ефект врз крвниот притисок, а истражувачите биле изненадени кога забележале многу поголем ефект.

  Професорот Сер Нилеш Самани, медицински директор на Британската фондација за срце, која ја финансираше студијата, рече дека наодите „потенцираат зошто лекарите и пациентите треба редовно да проверуваат дали постои постојана потреба да земаат какви било лекови“ и „секогаш да ги одмеруваат придобивките наспроти ризиците .

  Се смета дека околу секој трет возрасен во ОК има висок крвен притисок. Во Англија тоа е 31 отсто од мажите и 26 отсто од жените.

  Ако сте загрижени за вашиот крвен притисок и сите лекови што ги земате редовно, треба да разговарате со вашиот општ лекар.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img