More

  Докторот предупредува: Никогаш не го правете ова во најжешките денови

  spot_img

  Докторката од Наставниот институт за јавно здравје Инга Вучица разговараше со нашата Вања Краниќ за топлотниот бран и последиците што може да ги има, особено за работниците на отворено.

  „Жештините се поинтензивни отколку во минатото. Според податоците на Државниот завод за статистика и мерната единица на Марјан, забележано е дека температурата е во нагорна линија во последните дваесет години. Просечната годишна температура дефинитивно е зголемена, летата се потопли. Мораме да разбереме дека мора да бидеме крајно внимателни бидејќи оваа летна жештина многу лошо влијае на организмот, особено кај ранливите групи како работниците на отворено, постарите и малите деца“, рече Вучица, нагласувајќи дека здравствените проблеми кои се јавуваат на високи температури може да се спречи и како ние сме „фалсификатори на сопствената среќа“ во тој поглед.

  Вучица вели дека би било добро да се повлечеме во климатизирани простории за време на топлотниот бран, од 10 до 18 часот.

  Треба да бидеме одговорни
  Вучица посочи дека луѓето се однесуваат неодговорно за време на топлотен бран, што може да доведе до посериозни последици.

  „Со нашето однесување го злоупотребуваме нашето тело. Препораките што ги даваат институциите да не бидат празни приказни, луѓето навистина треба да внимаваат да не се изложуваат на сонце во времето кога инсолацијата е најсилна“, додаде таа.

  „При високи температури, крвните садови во мозокот може да се прошират и тоа може да доведе до фатални последици доколку луѓето не ги следат препораките за однесување на високи температури. За луѓето кои работат на отворено, само локалното загревање на телото, на пример во пределот на скалпот, многу брзо доведува до сончев удар во услови на високи температури“, рече Вучица.

  Проблеми за работниците на отворено
  Вучица оцени дека работниците на отворено се луѓето кои најмногу страдаат од високите температури. Таа истакна дека телото не може да биде продуктивно на високи температури и дека постои значителен ризик од топлотен удар.

  „Работата на отворено може да работи до одреден момент кога механизмот за потење е блокиран, а потоа доаѓа до топлотен удар.

  На овие температури телото не може да биде продуктивно на отворено, на работниците им е многу тешко. Има луѓе кои навистина страдаат од високи температури.

  „Може да работи до моментот кога ќе се блокира механизмот за потење и тогаш ќе дојде до топлотен удар. Ова претставува колапс на организам кој не е во состојба да ја контролира внатрешната телесна температура, која се искачува над 39°C, со потење. Лицата изложени на топлотен удар се во опасност“, предупреди Вучица оценувајќи дека треба да се регулира работата на отворено и да има насоки за температурите на кои луѓето не треба да бидат надвор и да работат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img