More

  Археолозите во Турција пронајдоа амфора стара околу 1.700 години

  - Advertisement -

  За време на археолошките истражувања на тврдината Дијарбакир во Турција, која во 2015 година беше вклучена во списокот на светското културно наследство на УНЕСКО, пронајдена е амфора стара околу 1.700 години.

  Како што јавува Анадолија, во тек се истраги на просторот на тврдината во Сур, која е колевка на повеќе цивилизации, а кои се вршат под надзор на стручни лица од Научната комисија при Министерството за култура и туризам и градот Дијарбекир.

  Истражувањето се спроведува две години и досега се завршени две фази, додека другите се во тек.

  Покрај амфората, која не е многу вообичаена за околината, пронајдени се и други предмети.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img