More

  Џиновските панди се вратија во Кина, по 12 години поминати во Британија

  spot_img

  Џиновските панди Јанг Гуанг и Тиан Тиан пристигнаа во југозападната кинеска провинција Сечуан по 12 години поминати во Британија.

  Според Ксинхуа, парот џиновски панди слетал на меѓународниот аеродром во Ченгду Шуанглиу на 5 декември околу 6:50 часот и веднаш биле испратени во едномесечен карантин во базата џиновски панди Бифенгсија во Јаан.

  Јанг Гуанг и Тиан Тиан, што буквално значи Сонце и слатко, пристигнаа во зоолошката градина во Единбург во декември 2011 година на 10-годишен заем, кој потоа беше продолжен за уште две години. Како единствени панди во Британија, тие привлекоа значително внимание, привлекувајќи рекорден број посетители во зоолошката градина.

  За време на престојот во Британија тие немале деца. Имаше неколку обиди да се забремени Тиан Тиан, но безуспешно.

  Пред заминувањето на пандите, зоолошката градина во Единбург се подготвуваше да ги приспособи парот на претстојното патување. Зоолошката градина подготвувала и свеж бамбус за пандите како храна во текот на летото.

  Според податоците на Националната управа за шумарство и пасишта, кинеските панди кои живеат во 23 институции во 19 странски земји се генерално во добра здравствена состојба, а меѓународната соработка во овој поглед е плодна.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img