More

  Дали знаевте дека за време на сезоната на крлежи можете побрзо да се вакцинирате?

  spot_img

  Сезоната на крлежи трае од рана пролет до есен. Со оглед на тоа што многу крлежи кај нас се носители на болести како Лајмска болест и менингоенцефалитис (TME) што се пренесува преку крлежи, неопходно е правилно да се заштитите пред да излезете во природа. Најефикасна заштита од КМЕ е вакцинацијата, која е достапна во текот на целата година. Кога е потребна заштита што е можно поскоро, достапен е и брз распоред за вакцинација. Каде да се вакцинирате и колку чини вакцинацијата?

  Инциденцата на менингоенцефалитис што се пренесува преку крлежи во Словенија е меѓу највисоките во Европа – според Националниот институт за јавно здравје (NIJZ), приближно 170 луѓе заболуваат секоја година. Фреквенцијата на инфекции е најголема во Горење, Корушка и во регионот на Љубљана.

  Првите знаци на болеста може да се појават седум до 14 дена по инфекцијата, а најчесто се јавува во две фази. Првиот период на болеста се манифестира како кратка некарактеристична фебрилна болест со мускулна болка, замор и главоболка. Ова е проследено со период без симптоми кој трае околу осум дена. Вториот период на болеста се изразува со знаци на оштетување на централниот нервен систем, што може да има долготрајни последици (главоболка, замор, нарушена концентрација, нарушувања на меморијата), понекогаш трајна парализа (5 проценти) или дури и смрт (1 процент). ).

  Најефективен начин за спречување на болеста е вакцинацијата, која се препорачува за сите постари од една година кои живеат или се движат низ ендемична област.

  Во 2019 година во програмата за вакцинација во Словенија беше воведена вакцинација на возрасни и деца – деца кои ќе наполнат една година во тековната година и возрасни кои ќе наполнат 49 години во тековната година.

  Децата родени во 2016 година или подоцна и возрасните кои наполниле 49 години во 2019 година или подоцна се доцни за вакцинација против КМЕ. Засега пристапот секоја година се проширува за една генерација возрасни и една генерација деца, објаснуваат од НИЈЗ. Бесплатните вакцини се вршат од страна на избрани лични лекари.

  Вакцинацијата е неопходна за луѓето кои се изложени на инфекција со вирусот КМЕ за време на нивната работа или практични часови. Вакцинацијата се врши со три дози од вакцината кои се плаќаат од средствата на задолжителното здравствено осигурување.

  За другите жители кои не припаѓаат на горенаведените групи, вакцинацијата мора да се плати. Цената на основната вакцинација против КМЕ за возрасни е 84 евра, а за деца 81 евро. Една доза чини 28 евра за возрасни и 27 евра за деца.

  За основна вакцинација потребни се три дози од вакцината – втората доза следи еден до три месеци по првата, а третата доза пет до 12 месеци по втората. За одржување на заштитата, потребни ни се бустер дози, имено првата по три години, а следната по пет години. За лица над 60 години, се препорачуваат бустер дози на секои три години.

  Најдобро е да се вакцинираат со првите две дози во зимските месеци, со што ќе се постигне заштита пред почетокот на сезоната на активност на крлежи. Во топлиот дел од годината, кога крлежите се активни и потребна е заштита што е можно побрзо, можеме да се одлучиме за шема на забрзана вакцинација – втората доза се дава 14 дена по првата доза, а третата доза исто така пет до 12 месеци по втората доза. Заштитата се воспоставува околу 14 дена по втората доза, така што со брзиот распоред за вакцинација сме заштитени за околу еден месец.

  Во случај на каснување од крлеж помеѓу првата и втората доза, вакцинацијата не ја спречува инфекцијата со вирусот КМЕ. Ако некое лице забележи цицање крлеж неколку дена пред почетокот на вакцинацијата или во периодот помеѓу првата и втората доза, вакцинацијата сепак може да се спроведе или продолжи, но појавата на болеста во овој случај е можна. Заштитата по вакцинацијата, која се спроведува според пропишаната шема, инаку е повеќе од 95%.

  Вакцинацијата се врши во клиниките за вакцинација во сите подрачни единици на Националниот институт за јавно здравје и кај избрани лекари. Во НИЈЗ нема периоди на чекање, но вакцинацијата мора да се резервира. Местата за вакцинација можете да ги најдете ТУКА.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img