More

  Дали знаете дека во личната карта има дел за крвна група? Испратена е иницијатива да стане задолжителна информација

  spot_img

  Наскоро информациите за типот на крвната група би можеле да станат задолжителни на задната страна на личната карта, доколку се усвои иницијативата на одредени федерални претставници. Засега тоа поле останува празно за повеќето граѓани. Некои поради високите трошоци, некои поради незнаење.

  Многумина не ни знаат дека во личната карта има дел за крвната група, како и оние кои не знаат каква крв има во нивните вени. Тоа најмногу го знаат редовните донатори на највредната течност.

  Колоната во личната карта каде може да се внесат информации за крвната група постои од 2013 година. Сепак, интересот не е значаен.

  Иако информациите за типот на крвната група, во случај на несреќа може да спасат живот, многу граѓани се откажуваат од оваа потврда кога ќе дознаат дека треба да платат дополнителни трошоци.

  Затоа новата иницијатива ја покрена сојузната претставничка Амра Јунузовиќ-Каљиќ.

  Донесувањето на оваа Иницијатива би имало повеќекратни придобивки, како за граѓаните, така и за здравствените работници, вели трансфузионистката Алма Љуца. Сепак, свесни се дека главниот камен на сопнување се токму трошоците.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img