More

  ВИДЕО Запленети 260.000 литри лажно маслиново масло!

  spot_img

  Продажбата на лажно маслиново масло, предупредува Европол, стана вообичаена во земјите што произведуваат маслиново масло како Шпанија и Италија. Утврдено е дека членовите на организираните криминални групи кои се занимаваат со измама со храна користат т.н „лампанте масло“, инфериорна варијанта на маслиново масло, со цел да се разреди нивниот производ.

  Маслиново масло кое не може да се конзумира. И дека 260.000 литри се запленети во акцијата ОПСОН, чија цел беа криминални групи вклучени во препродажба на фалсификувана или расипана храна. Во заедничка акција на италијанската и шпанската полиција уапсени се 11 лица, а Европол предупредува дека запленетите 260.000 литри лажно маслиново масло биле рекламирани и продадени како оригинални. Односно како „екстра девствено маслиново масло“.

  Продажбата на лажно маслиново масло, предупредува Европол, стана вообичаена во земјите што произведуваат маслиново масло како Шпанија и Италија. Утврдено е дека членовите на организираните криминални групи кои се занимаваат со измама со храна користат т.н „лампанте масло“, полоша варијанта на маслиново масло, за да се разреди нивниот производ, пишува Вечерњи лист.

  Маслиновото масло Лампанте се карактеризира со зголемена киселост, непожелен вкус и исклучително непријатен мирис, поради што не е погодно за консумирање. Европол, исто така, појаснува дека терминот „лампанте“ доаѓа од неговата историска употреба кога се користел како гориво во маслените светилки. Според Европол, појавата на лажно маслиново масло е комбинација од различни околности, како што се инфлацијата, намаленото производство на маслиново масло, зголемената побарувачка…

  Во рации извршени во Италија и Шпанија, запленети се четири автомобили, 91.000 евра и разни документи. Италијанските истражители пребарале три фабрики за маслиново масло во Сицилија и Тоскана, за кои се сомневале дека произведуваат лажно маслиново масло. Од сопственикот побарале список на клиенти и документација, а биле исклучени и мострите од маслиново масло, а една од тие компании е казнета поради неправилно етикетирање на производите. Покрај тоа, Европол ја испрати својата мобилна канцеларија во Шпанија за да ја забрза споредбата на исклучените примероци од маслиново масло.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img