More

  Дали менопаузата предизвикува опаѓање на косата?

  spot_img

  Преминувањето низ менопауза може да биде многу тешко. Покрај промените во расположението, ќе се соочите и со нагли бранови на топлина во вашето тело. Меѓутоа, покрај ова, постојат и некои други симптоми.

  Губењето на косата е една од најчестите појави во менопаузата, може да забележите дека вашата коса се менува или скалпот станува почувствителен.

  Како што изјави дерматологот Др. Шилпи Кетарпал, во познатото списание Јаху, естрогенот игра многу важна улога во густината на косата и нејзиното здравје. Меѓутоа, кога ова ниво на естроген е драстично намалено, косата станува многу тенка и ретка.

  Многу е важно да се консултирате со лекар и да се грижите за вашата коса.

  Биолошката предиспозиција исто така игра важна улога, односно генетиката и хормоните исто така можат да бидат причина за опаѓање на косата во менопаузата.

  Косата во менопауза може да биде сува, оштетена и многу чувствителна.

  Скалпот е оштетен поради неговата прекумерна изложеност, па затоа косата станува нездрава.

  Како да се намали опаѓањето на косата за време на менопаузата
  Познатиот дерматолог Кетарпал препорачува секојдневно да земате мултивитамини, доколку не консумирате големи количини на месни производи.

  Од суштинско значење се и шампоните за раст на косата кои содржат големи количини на цинк и хранливи материи. Покрај цинкот, дерматологот препорачува:

  Витамин Д

  Биотин

  Феритин

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img