More

  Дали е премногу едно пиво на ден? Што велат студиите за тоа?

  spot_img

  „Пивскиот стомак“ не е единствената последица од прекумерното консумирање пиво.

  Така пишува во онлајн статијата на Фокус за пивото и количината на алкохол што може да се внесе во човечкото тело дневно.

  „Не постои, научно е докажано. Ниту една количина на алкохол, колку и да е мала, не е безопасна“.

  Светската здравствена организација и различни студии одамна покажаа колку може да биде штетно консумирањето алкохол. Ова важи и за навиката да се пие пиво секој ден“.

  Дневна граница на потрошувачка
  Затоа, германскиот центар за зависности препорачува ограничување на дневната потрошувачка на одредени количини. Затоа, нискоризичното консумирање алкохол ги вклучува следните упатства за жените и мажите: Не пијте алкохол најмалку два дена во неделата, известува N1 Загреб.

  Жени: Не повеќе од 12 грама алкохол дневно или околу 60 грама алкохол неделно со два дена без алкохол.

  Мажи: Не повеќе од 24 грама алкохол дневно или околу 120 грама алкохол неделно со два дена без алкохол.

  Пиењето пиво секој ден може да има и здравствени последици.

  Пивото со висока содржина на хмељ, исто така, може да помогне во намалувањето на воспалението во централниот нервен систем (невровоспаление), според студија од 2019 година.

  Студијата од 2017 година, сепак, излезе со различни резултати. Барем не може да се најде заштитен ефект врз перцепцијата ако пиете помалку од редовно.

  Оштетување на бубрезите
  Пивото врши притисок врз бубрезите на неколку начини. Ако пиете пиво секој ден, особено се изложени на ризик вашите бубрези.

  Исто така, постои ризик од висок крвен притисок поради редовно консумирање алкохол. Според Националната бубрежна фондација, ова може да предизвика бубрежна болест.
  Повеќето луѓе знаат една последица: пиењето пиво секој ден може да ве дебелее. Едно мало пиво (0,33 l) во просек ви носи околу 150 калории (kcal).

  Сепак, според една студија од 2017 година, дури и умереното консумирање алкохол може да го стимулира вашиот апетит.

  Може да ве засити кратко време после оброк. Исто така, има способност да го стимулира центарот за храна во мозокот.

  За да не се надмине дневната количина на алкохол, жените треба да пијат не повеќе од една мала чаша (250 милилитри), а мажите не повеќе од две мали чаши (500 милилитри) пет проценти алкохол.

  Во принцип, експертите советуваат да не се пие повеќе од 500 милилитри пиво дневно.

  Ако не го почитувате ова, мора да ги очекувате следните алармни сигнали од вашето тело. Тие можат да започнат од 0,1 промили.

  За споредба: според калкулаторот за алкохол, 35-годишен маж, висок 1,80 метри и тежок 80 килограми, по само едно пиво (0,5 литри) достигнува 0,33 алкохол.

  Можни позитивни последици од пиење пиво секој ден
  Според една студија од 15 јуни 2022 година, пивото наводно позитивно влијае на цревната флора. Истражувањето, објавено во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, беше спроведено во текот на четири недели на 19 здрави мажи.

  Тие беа поделени во две групи и секој ден требаше да пијат по едно пиво (325 милилитри). Студијата сугерира дека умереното консумирање може да ја зголеми разновидноста на цревните бактерии, а со тоа и здравјето на цревата.

  Тоа го покажале испитаните примероци од крв и столица собрани пред и по експериментот, како и анализата на бактериите во цревата, пишува Феникс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img