More

  Чудната навика на познат научник: зошто го направил тоа?

  spot_img

  Веројатно најпознатиот физичар на сите времиња, Алберт Ајнштајн никогаш не носел чорапи од детството. Од оваа навика се родиле доста интересни приказни.

  Алберт Ајнштајн денеска ќе го прославеше својот 145 роденден. Да беше сè уште жив, многу веројатно ќе го видеше без чорапи.

  Физичарот не сакал да носи чорапи, а имал проблеми и со чевлите. „Гледањето на неговиот комплициран однос со чорапите и чевлите ни кажува нешто за тоа како е да се биде Алберт Ајнштајн во секојдневниот живот“, напиша историчарката и писателка Синтија Грин во написот за необичната навика на физичарот објавен на порталот voiceoffashion.com.

  Ајнштајн почнал да ги отфрла уште како дете. Се вели дека причината за ова е затоа што неговиот палец секогаш правел дупка во чорапот; На Алберт ова му беше непријатно и досадно. Иако живеел во Германија и Швајцарија, а тогаш зимите се уште биле вистински зими, со ниски температури и многу снег, тој одлучил дека не му требаат чорапи. „Зошто да носам чорапи и чизми кога само еден е сосема доволен? изјави еднаш.

  Алберт Ајнштајн на дваесет и две години бил прогласен за неспособен за воена служба поради проширени вени на нозете и рамни и испотени стопала, всушност цел живот имал проблеми со стапалата. Сепак, тој сигурно не си ја обели главата со својата воена неспособност, бидејќи беше пацифист.

  Иако стапалата често му предизвикувале непријатност, тие биле и причина за смешни моменти и интересни средби. Беше многу горд што не носеше чорапи. Тој ѝ го спомнал ова на својата сопруга Елса во писмата од предавањата кога одел да работи на реномираниот британски универзитет Оксфорд.

  „Дури и во најсвечените прилики избегнував да носам чорапи и го криев својот недостаток на цивилизација во високи чизми“, напиша тој во едно од писмата. Неколку години подоцна, кога тој и Елса го посетија американскиот претседател Френклин Делано Рузвелт во Белата куќа, тој исто така беше без чорапи.

  Погодни беа само женски сандали
  Бидејќи имал проблеми и со чевлите, секогаш барал обувки што ќе му ги олеснат максимално болните стапала и нозе. Така, во 1939 година, кога имал шеесет години, влегол во продавница барајќи чевли на плажа. Се испостави дека единствената опција е пар отворени женски сандали. Но, бидејќи сопственикот на продавницата бил толку импресиониран што самиот Алберт Ајнштајн купува од него, физичарот сепак ги купил. Заедно дури и го фотографираа Ајнштајн како позира во овие сандали. Но, тој и Дејвид Ротман станаа пријатели, бидејќи сфатија дека ја споделуваат љубовта кон класичната музика, особено кон свирењето виолина. И тоа лето, Ајнштајн помина многу вечери свирејќи на овој инструмент со Ротман.

  Во 1952 година, стапалата толку многу го болеле што секретарката на Ајнштајн се јавила во локална продавница за чевли и побарала некој да дојде во домот на научникот за да му помогне. Кога сопственикот на продавницата пристигнал со неколку пара чевли и мерно уред, Ајнштајн го сретнал со две скици, едната означена како „лоша“, а другата „добра“. Тој верувал дека проблемот мора да е во нерамномерната распределба на притисокот на неговите стапала и се надевал дека мажот ќе може да избере „добри“ чевли за него. На крајот се испоставило дека му требаат само малку поголеми чевли, а Ајнштајн му дал на својот сопруг потпишана скица како благодарност.

  „Стигнав до возраст кога не морам да носам чорапи ако некој ми каже“, му рекол еднаш тогаш остарениот физичар на соседот. Неговите биографи Ендрју Робинсон и Волтер Исаксон велат дека ставот на Ајнштајн кон чорапите станал симбол на неговата едноставност и бунтовност.

  Неговото одбивање да носи чорапи, разбушавена коса и стуткана облека само ја зајакна неговата сегашна икона слика, како и стереотипната слика на стареечки, разбушавен професор, веруваат биографите. „Јас сум еден вид античка фигура, познат пред се по тоа што не користи чорапи и се појавува како атракција во посебни прилики“, рекол за себе познатиот физичар кога бил прилично стар и кој веќе станал еден од првите. вистински глобални икони.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img