More

  Бислимовски: „Можно е да ја спуштиме цената на електричната енергија за домаќинствата“

  spot_img

  Намалувањето на увозот на струја поради производството на фотонапонски централи може наскоро да ги намали нејзините цени за домаќинствата, предупредува претседателот на Регулаторната комисија за енергетика, Марко Бислимовски, кој вели дека во моментов се работи на дополнување на бесплатната тарифа за електрична енергија за домаќинствата уште еден час.

  Тој вели дека сега мора да се направи вистинска анализа за да се покаже дали постои можност бесплатната тарифа на струјата да се продолжи за еден час, односно до 16 часот.

  – Ја прошируваме бесплатната тарифа за да ја искористиме евтината цена на струјата во овие периоди. Исто така, со тој сигнал што го испраќаме до ЕСM и ЕВН Дом, да купуваат струја во тие периоди, особено ЕВН Дом, ќе понудиме пониска цена на струјата што е многу можно да ни овозможи да ја намалиме цената на струјата за домаќинствата – вели Бислимовски на Радио Слободна Европа.

  Моментално, најевтината тарифа на струјата е од 13 до 15 часот.

  Регулаторната комисија ќе ја одобри новата цена на струјата на крајот на јуни и тогаш ќе се знае дали и колку ќе се намали цената на струјата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img