More

  Билјана Ванковска за новиот Закон за рестриктивни мерки

  spot_img

  Кога бев дете на часовите по историја учевме за Обзнаната (во Кралството), и денес ми е тешко и да поверувам дека нам ни се случува нешто слично со Законот за рестриктивни мерки. Разликата е во тоа што во она време едно автократско кралство донело закон по своја волја, суверено!

  Денешната божем демократска држава ги подложува своите граѓани на волјата и на властите (и разузнавачките служби) на туѓи држави. Американските и британските граѓани имаат право на одбрана и уживаат презумпција на невиност, но овде “црната листа” на странска држава е над уставот и Законот.

  Никој не знае како и зошто странски држави селектираат и ставаат на црна листа луѓе, особено во ситуација кога не се многу гадливи кога амнестираат и поставуваат на водејчки позиции лојални ликови (т.н. стабилократија).

  Правото го прогласувам за умрено. Ни правична постапка, ни презумпција на невиност, ни доказна постапка, ништо…

  Под превез на битка против корупција и организиран криминал, како колатерална жртва ќе отидат курбан и многу други кои геополитичките центри на моќ ќе сакаат да ги елиминираат со квазиправни средства.

  Овие докажуваат дека не сакаат да водат држава, туку сакаат камшикарите да водат територија и по основ на т.н. хибридни закани. Пошпекулативен термин нема и отвора врата за “обзнана”.

  (Фејсбук статус на Билјана Ванковска, претседателски кандидат на Левица)

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img