More

  Бактериската отпорност на антибиотици е една од најголемите здравствени закани

  spot_img

  Бактериската отпорност на антибиотици е една од најголемите здравствени закани
  Една од најголемите закани за јавното здравје на 21 век е ширењето на отпорноста на бактериите на антибиотици, пишува во четвртокот Вечерњи лист.

  Ако продолжи растот на отпорноста на антибиотици, секоја инфекција може да стане фатална, а до 2050 година отпорноста на антимикробните лекови може да предизвика дури десет милиони смртни случаи ширум светот, што е повеќе отколку што моментално умираат од рак.

  Општиот термин за оваа опасност е антимикробна отпорност, бидејќи постои и вирусна отпорност на антивирусни лекови и габична отпорност на антигабици, но отпорноста на антибиотици е доминантен проблем.

  Вечерњи лист за тоа разговараше со проф. Арјана Тамбиќ Андрашевиќ, клинички микробиолог од Клиниката за инфективни болести „Др. Фран Михаљевиќ“ и претседател на Комитетот за следење на бактериска отпорност на антибиотици при Хрватската академија на медицински науки.

  Отпорноста на бактериите на антибиотици е се поголем проблем. Во Европа секоја година умираат 33 илјади луѓе од инфекции предизвикани од резистентни бактерии. Дали добива размери на нова пандемија?

  Се верува дека бројката е многу поголема. Како секоја година да се уриваат сто патнички авиони и сите патници да загинат. Ако секој трет ден се урива авион во Европа, ќе привлече повеќе внимание отколку смртните случаи предизвикани од отпорни бактерии.

  Ова, сепак, поминува под радарот, и на јавноста и на лекарите, бидејќи овие бактерии отпорни на повеќе лекови не се веднаш видливи. Со јасни патогени како што е коронавирусот, веднаш може да се види кој на кого ги пренел, додека во микробиотата на човек кој пиел антибиотици се појавуваат отпорни бактерии и тој може цел живот да не забележи дека кај него се формирала отпорна бактерија. .

  Но, ние разменуваме микробиоти меѓу себе и конечно овие отпорни бактерии стигнуваат до личноста која ќе биде во минус фаза, односно на болничко лекување, каде што се применува инвазивна медицина со бројни катетри кои отвораат патишта во стерилните простори на личноста и тоа е популацијата најмногу изложена на ризик од инфекција која е тешко да се лекува. Има многу луѓе кои не треба да умираат во болниците поради основната болест, туку да умираат од инфекција предизвикана од резистентна бактерија, изјави Тамбиќ Андрашевиќ, пишува новинарката на Вечерњи лист, Романа Ковачевиќ Баришиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img