More

  Научниците тврдат дека оралните контрацептиви го менуваат мозокот на жените

  spot_img

  Новото истражување спроведено во Канада покажа дека секојдневната употреба на апчиња за контрацепција може да има сличен ефект врз мозокот на жените како алкохолот, менувајќи ги деловите од нивниот мозок одговорни за инхибиции, одлучување и контрола на импулсите.

  Студијата, објавена во Frontiers in Endocrinology, ги анализирала ефектите на оралните контрацептиви, кои ги земаат речиси две третини од жените на возраст од 15 до 49 години, врз мозокот.

  „Кога се препишуваат орални контрацептиви, девојките и жените се информирани за различни физички несакани ефекти, како на пример дека хормоните што ги земаат ќе го прекинат менструалниот циклус и ќе ја спречат овулацијата“, вели авторката на студијата Александра Брујард, истражувач на Универзитетот во Квебек во Монтреал. Сепак, таа додала дека ефектот на апчињата врз мозокот не е детално истражен, ниту пак жените биле предупредени за нив.

  Во истражувањето учествувале 139 жени на возраст меѓу 23 и 35 години, од кои некои користеле орална контрацепција во тоа време, некои веќе престанале да ја земаат дотогаш, а некои од жените никогаш не земале хормонална контрацепција и 41 маж.

  „Во споредба со мажите, жените кои користат апчиња за контрацепција имале потенок вентромедијален префронтален кортекс, кој е нормално одговорен за регулација на емоциите, како што е намалување на сигналите за страв во безбедни ситуации“, рече Брујард, а истенчувањето на тој дел може да значи и нарушена емоционална регулација. .

  „Сепак, се чини дека истенчувањето може да се промени по прекинот на пилулата, бидејќи поранешните корисници на контрацепција не ги покажаа истите резултати, но потребни се дополнителни истражувања за да се потврдат овие наоди“, рече таа, додавајќи дека целта на нивната работа не била се против употребата на комбинирани орални контрацептиви, но за да се освестат жените дека пилулата може да влијае на нивниот мозок, пренесува Вечерњи.хр.

  Патем. некои претходни студии на жени кои почнале да земаат контрацепција како тинејџери покажале зголемен ризик од депресија, а некои дури тврделе дека по прекинот на пилулата, нивните преференции при изборот на сексуални партнери се промениле, што некои жени и самите го потврдиле.

  „Мојот сопруг ме нарече себична затоа што нарачав торта за роденденот на моето дете што можам и јас да ја јадам“
  „Мојот вкус за мажи многу варира во зависност од тоа кога земам апчиња, а кога не“, вели една жена. Ни кажаа дека постои можност за гадење, зголемување на телесната тежина, промени во расположението и сето тоа ми изгледа подносливо, но лекарите не ве предупредуваат дека таблетите влијаат на вашите чувства и желби“, изјави еден од нив за „Пост“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img