More

  Зошто портокалите и мандарините се продаваат во црвени мрежи?

  spot_img

  Дали забележавте дека портокалите речиси секогаш се продаваат во црвени мрежести кеси – никогаш жолти, сини или зелени?

  Излегува дека ова е подла тактика што ја користат продавниците за храна – црвените мрежести кеси всушност прават портокалите да изгледаат повеќе „портокалово“, а со тоа и попримамливи.

  Црвената пловка против кората од портокал создава илузија што ги прави бовите да изгледаат поинтензивни, охрабрувајќи ги клиентите да ги купат.

  Трикот работи и на други цитрусни овошја како што се мандарини и грејпфрут. Производителите на цитрус и продавниците за храна прават нешто слично дури и за лимоните, кои обично се продаваат во жолти или зелени кеси за да изгледаат пожолти. Кога лимонот би бил во црвена мрежеста кеса, всушност би изгледал портокалово.

  Тактики што ги користат продавниците за храна
  Супермаркетите имаат стратегии за да нè поттикнат да купуваме повеќе стоки или да ги направиме работите да изгледаат поатрактивни. Црвените мрежести кеси се само еден пример.

  Еден пример е пекарата со неодолив мирис пред продавницата и позиционирањето на млекото сè до задниот дел. Затоа погрижете се да ја донесете вашата листа за да останете на вистинскиот пат.

  Како да препознаете сочен портокал?
  Ако се прашувате како да изберете сочен портокал полн со сок, еден начин е да го земете во рака и да го проверите – колку е потежок портокалот во однос на неговата големина, толку посочен ќе биде портокалот. Оние кои изгледаат премногу лесни може да бидат суви. Цврста портокалова со интензивна боја исто така може да биде добар избор, но избегнувајте меки овошја или оние со видливи оштетувања.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img