More

  Зошто не треба да спиете со отворени завеси?

  spot_img

  Новата студија спроведена во Кина утврди зошто не треба да спиете со отворени завеси.

  Имено, истражувачите изјавиле дека оваа практика може да го зголеми ризикот од мозочен удар за 43 отсто бидејќи светлината го попречува квалитетниот одмор и ги оптоварува органите на телото.

  Светлосното загадување е промена на нивото на природна светлина во ноќни услови предизвикана од емисија на светлина од вештачки извори на светлина, пренесува Klix.ba.

  Тие ги анализираа податоците собрани од 28.000 луѓе за да го утврдат влијанието на загадувањето врз природниот ритам на спиење и будење и пронајдоа јасна врска. Докторот Џаин-Бинг Ванг рече:

  „Нашето истражување сугерира дека високото ниво на изложеност на вештачка светлина на отворено во текот на ноќта може да биде фактор на ризик за цереброваскуларни болести.

  Поради оваа причина, тој ги советува луѓето, особено оние што живеат во урбани средини, да ја намалат изложеноста на овој вид светлина за да го зачуваат своето здравје.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img