More

  Зошто античките статуи имаат мали пениси?

  spot_img

  Пенисот се смета за симбол на мажественост. Но, многу мажи се незадоволни од својот пенис – им се чини дека е премал. Да живееле во античко време, немаше да помислат така.

  Во Музеите на Ватикан, група туристи стои пред 2.000-годишната скулптура Лаокоон и неговите синови. Тројанскиот свештеник Лаокоон и неговите синови Антифант и Тимбреј биле нападнати од огромни змии. Тоа беше казна од боговите, бидејќи свештеникот ги предупреди Тројанците да не внесуваат во градот дрвен коњ, подарок од Грците. Грчките војници демнеа во стомакот на коњот. Ова беше дел од планот на боговите и Лаокун се осмели да им пркоси со своето предупредување. Го казнија со испраќање змии да го убијат него и неговите синови. Моментот на агонија беше претставен на фасцинантен начин од антички скулптор.

  Меѓутоа, на силното голо тело на Лаокон, половиот орган е исклучително мал. Во музејот има статуи на голи мажи со мали гениталии на сите страни.

  Зошто древните скулптори постапувале така? Холандски турист со мрачен тон вели: „Хм, јас бев гинеколог. Не се занимавав толку со машките гениталии. Иако, статистички гледано, јужните пениси се наводно пократки од оние на северот“.

  Кијара Ѓати, која дипломирала археологија и работи како туристички водич, вели дека тоа не е причината: „Античките Грци и Римјани ги сметале големите гениталии за грди. Скулпторите моделираа само мали гениталии, затоа што сакаа да разјаснат: овој човек е интелектуалец со рационално дејствување и како таков ги има своите инстинкти под контрола“.

  Дионис го има најголемиот
  Затоа античкиот човек имал силна самоконтрола и знаел да се надмине себеси – за разлика од варварите и некои богови како Дионис, богот на виното, задоволството и екстазата. Тој постојано се појавува во друштво на сатири, суштества кои се половина коза и половина човек. Тие се забавуваа со шумските нимфи ​​на бурните фестивали.

  „Тие богови и шумски духови беа похотливи, така што органите на пони беа соодветно прикажани“, вели Кијара Ѓати.

  Таа додава дека Дионис, синот на Пријап и божицата на љубовта, Афродита, имал најголеми гениталии. Дете кое е родено со ненормално голем фалус, мајка му го оставила во ридовите. Таму го нашле овчари и го воспитувале, славејќи го за неговите гениталии како носител на плодноста.

  Инспирацијата на Микеланџело во античко време
  Најпрво малиот пенис како идеал за убавина беше ограничен само на Грција. Писателот на комедијата Аристофан го опишал идеалното машко тело пред 2.400 години: „Прекрасни гради, фер тен, широки рамења, мал јазик, силен задник и мал фалус“.

  Римјаните го презедоа овој идеал.

  Ренесансните уметници како Микеланџело или Рафаел пронајдоа модели во совршено моделирани антички скулптури. Слично на тоа, Давид на Микеланџело, кој е создаден помеѓу 1501 и 1504 година и е изложен во Галеријата на Академијата во Фиренца, исто така има мал пенис.

  Науката вели дека должината се зголемува
  Денешниот поглед на машкиот полов орган е поинаков. Малите пениси се предмет на потсмев, големите се сметаат за симбол на успехот. Универзитетот Стенфорд во Калифорнија спроведе студија според која должината на пенисот е зголемена за 24 отсто во последните три децении во неколку региони во светот и во сите возрасти.

  Резултатите неодамна беа објавени во World Journal of Men’s Health.

  Во античко време, големината на машкиот генитален орган предизвикуваше бес.

  „Должината не е пресудна, жените тоа одамна го знаат“, коментира една жена од група израелски туристи.

  Таа ги фотографира минијатурните пениси на Лаокон и неговите синови. Патем, во Италија пенисот го нарекуваат колоквијално „piselli“ – во превод значи „грашок“. Номен е знак.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img