More

  Знаци кои укажуваат на бруксизам

  - Advertisement -

  Истражувањето од 2020 година открило поврзаност помеѓу стресот и чкртањето на забите, односно бруксизмот, па утврдиле дека овој проблем најчесто го доживуваат луѓето кои се под голем стрес.

  Не можеме навистина да знаеме што правиме во сон, ниту пак можеме да го контролираме своето тело, затоа многумина од нас не ни знаат што се случува кога сме во длабок сон.

  Некои луѓе чкртаат заби во сон, а тоа може да доведе до одредени здравствени последици.

  Стоматологот д-р Флорета Кафи-Тери откри шест знаци на кои треба да внимавате ако мислите дека ги крцкате забите навечер, заедно со неколку совети како да го поправите тоа, пишува Huffpost.

  Главоболка

  Ако со часови спиете крцкајќи ги забите, голема е веројатноста да имате главоболка како последица на тој притисок во устата и вилицата, објаснил докторот.

  Тие утрински главоболки се всушност начин на вашето тело да се ослободи од екстремниот притисок во текот на ноќта, а болката обично се јавува околу слепоочниците и назад кон ушите.

  Болка во вилицата

  Може да се разбудите со болка во пределот на мускулите околу устата или да забележите замор во мускулите на вилицата. Оваа болка може да трае од неколку минути до неколку часа, но веројатно ќе биде најлоша кога ќе се разбудите.

  Болката во вилицата не е нешто со кое треба да се разбудите, па доколку ја забележите оваа сензација, обратете се кај вашиот стоматолог.

  Забоболки

  Можеби изгледа очигледно, но ако забите ве болат наутро, можеби имате проблем со бруксизам.

  Стоматологот тврди дека забележала дека забоболките често се знак за крцкање на забите во текот на ноќта, па се сосема доволна причина за посета на стоматолог. Меѓутоа, забоболката не мора секогаш да се појавува наутро, понекогаш се јавува и во текот на денот.

  Абење на забите

  Според докторот, чкртањето на забите може да предизвика трошење на забите, што со текот на времето може да доведе до уништување на самата структура на забот, како и на коската која го потпира забот во коската на вилицата.

  Доколку ги погледнете забите и забележите дека ви се троши коронката на забите, многу е можно да ги чкртате забите во сон. Исто така, забите може да се движат поради притисокот што се јавува кога мелете.

  Чувствителност на топло и ладно

  Стоматологот вели дека чувствителноста на топла и ладна храна и пијалок е честа појава доколку ги смачкате забите навечер. Исто така, можно е да има мали линии како пукнатини на самата забна глеѓ, што укажува на оштетување на глеѓта, која е најтенкиот заштитен слој на забите. Како резултат на тоа, нервот на забот е повеќе изложен на различни сензации.

  Ако ладната вода има пристап до нервот преку ситни пукнатини, сигурно е дека ќе ја почувствувате веднаш штом ќе ја испиете првата голтка.

  Дневна поспаност

  Некој кој постојано ги крцка забите можеби не е свесен за тоа, но веројатно се буди на секои неколку часа во текот на ноќта.

  Тоа може да биде предизвикано од непријатно чувство или болка или едноставно поради тоа што постојано ја движите вилицата, што го нарушува сонот, па се будите уморни.

  Националниот институт за здравје спроведе студија во 2020 година која ја откри врската помеѓу стресот и бруксизмот и откри дека 95 отсто од луѓето кои се под голем стрес покажуваат знаци на бруксизам. Ако се сомневате или знаете дека ги крцкате забите навечер, важно е да посетите стоматолог што е можно поскоро.

  „Стоматологот може да ги испита и процени знаците и симптомите за да отфрли било кој друг проблем како што е инфекција на забите. Тој исто така ќе може да препорача третман кој е најдобар за вас. Најчесто тоа се штитници за уста, познати како шини, како и начини за ослободување од стресот“, објасни докторката.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img