More

  Еве кои се знаците дека сте биле жртва на психолошка манипулација во детството или во врската

  spot_img

  Терминот „gaslighting“ доаѓа од насловот на филмот „Gaslight“ од 1944 година, во кој мажот се обидува да ја убеди својата сопруга дека е ментално болна за да може да краде од неа. Терминот почнал да се користи дури во 2010-тите за опис на психолошка манипулација.

  Па така, гаслајтинг се однесува на форма на психолошка злоупотреба во која насилникот или манипулаторот намерно создава лажни приказни и наративи. Тоа предизвикува жртвата да ги преиспитува своите проценки, перцепцијата на реалноста, па дури и разумот, што доведува до несигурност, намалена самодоверба и зависност од манипулаторот. Во суштина, станува збор за метод со кој насилникот ја контролира жртвата и се става во позиција на супериорност.

  Gaslighting е термин кој се употребува за облик на манипулирање со кој друго лице се доведува до тоа да ја преиспитува сопствената реалност. Gaslighting манипулацијата е форма на емоционална злоупотреба која често се случува во насилни врски, но може да биде присутна и во други облици на односи. Затоа, може да се случи и меѓу роднини, „пријатели“, колеги од работа, па дури и со сопствените деца.

  Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img