More

  Започнува вакцинацијата со протеинска вакцина против Ковид-19

  spot_img

  Во среда во Загреб почнува вакцинирањето со нова протеинска вакцина против Ковид-19, американската компанија Новавакс, дознава во вторникот Хрватскиот институт за јавно здравје (ХЗЈЗ).

  Вакцинацијата почнува утре во Училиштето за јавно здравје „Андрија Штампар“ во Рокфелерова бр.4 каде од 16 до 20 часот без нарачка ќе се вакцинираат, информираат од ЦНИЈЗ.

  Протеинската вакцина „Нуваксовид“, од американската компанија „Новавакс“, е петта вакцина против коронавирус што е достапна во Хрватска, а е наменета за лица над 18 години.

  Како негова предност, експертите посочуваат дека нема генетски материјал и дека се работи за прочистен протеин, по чие вбризгување се создаваат антитела и клеточен имунитет. Се администрира во две дози, со инјектирање во мускулот на надлактицата, со временски интервал од три недели помеѓу дозите.

  Европската агенција за лекови (ЕМА) го одобри во декември минатата година, кога Хрватска нарача 198.000 дози.

  На крајот на февруари пристигнаа првите 69.000 дози од вакцината, кои покажаа 90 проценти ефикасност во клиничките испитувања против различни варијанти на коронавирусот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img