More

  Започна кампања „Рак на простата: Бидете побрзи, закажете преглед и победи“

  spot_img

  Здружението на медицински онколози на Србија (УМОС) започна кампања за подигање на свеста за ракот на простата под слоганот „Рак на простата: биди побрз, закажи и победи“, соопштено е денеска.

  „Овој слоган ни кажува дека редовните уролошки прегледи, раната дијагноза и навременото лекување се клучни. Кога ќе се открие рано, ракот на простата може да се излечи“, изјави Даворин Радосављевиќ, претседател на УМОС и раководител на Клиниката за медицинска онкологија на Институтот за онкологија и радиологија на Србија.

  Тој посочи дека нема превенција за ракот на простата и затоа е важно раното откривање на оваа болест, кое заедно со навременото и соодветно лекување е од големо значење за пациентите и здравствениот систем.

  „Ризик фактори за појава на рак на простата се повозрасната возраст, наследните фактори и етничката припадност, на кои, за жал, не може да се влијае, но сепак како фактори кои поволно делуваат на општото здравје се препорачува здрава исхрана и редовна физичка активност. рече.е Радосављевиќ.

  Ракот на простата е една од водечките причини за морбидитет и смртност од малигни заболувања кај мажите. Во Европа е најчест рак кај мажите, а во Србија по зачестеност е веднаш зад ракот на белите дробови и дебелото црево. Годишно, до 3.000 мажи се разболуваат, а околу 900 умираат.

  „Мажите кои имаат случаи на рак на простата во потесното семејство треба да започнат со редовни уролошки прегледи од втората половина на петтата деценија. Ако нема семејна историја, по 50-тата година доволно е еднаш годишно да се прави крвен тест на ПСА“, препорача Зоран Џамиќ, професор на Медицинскиот факултет во Белград и директор на Клиниката за урологија на Универзитетскиот клинички центар. Србија.

  Во последните 15 години е постигнат голем напредок во терапијата за рак на простата со воведување на современи хируршки процедури (лапароскопија, роботска хирургија) како и лекови од новата генерација за различни фази на болеста кои се високо ефикасни и добро толерирани од пациентите, според соопштението на УМОС.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img