More

  Тестот „седи-стои“ го открива здравјето на вашето срце. Еве како да го направите

  spot_img

  Според лекарите, тестот „седи-стои“ е индиректен показател за нашето здравје и може да го открие здравјето на нашето срце.

  Долговечноста не се рефлектира само во тоа колку долго живеете – туку и во да останете здрави што подолго, пишува магазинот City. Тестот за седење може да биде добар начин да се утврди колку сте здрави.

  „Тоа е индиректен показател за вашето здравје“, вели д-р Натали Азар за тестот, кој некои лекари го користат како показател за долговечноста.

  Што е тест за седење?
  „Тоа е во основа тест каде прво стоиме, потоа седиме, па повторно стоиме“, изјави Азар за Today.com.

  Тестот го започнувате стоејќи, седите со скрстени нозе на земја, а потоа повторно станувате.

  Важно е да се нагласи дека треба да го извршите целиот тест без да ги користите рацете или кој било дел од вашето тело освен нозете и силата на вашето тело за да ви помогне да станете или да седнете.

  Што покажува тестот?
  Овој едноставен тест е ефикасен показател за здравјето бидејќи треба да имате силно кардиоваскуларно здравје, добра рамнотежа, агилност, флексибилност и сила на телото и нозете за да можете да го направите тоа, вели Азар.

  Како да направите тест
  Почнете да стоите и дајте си 10 поени
  Седнете на подот со прекрстени нозе
  Стани повторно
  Одземете поен секој пат кога ја користите раката, коленото, подлактицата или страната на ногата за да си помогнете
  Ако можете да седите и стоите без асистенција, сте постигнале совршени 10 поени. Ако воопшто не можевте да станете, вашиот резултат е нула.
  Како да се интерпретираат резултатите
  „Осум поени или повеќе е она што го сакате“, вели Азар.

  Тестот не ги зема предвид повредите, па затоа треба да почекате додека не бидете добро за да го испробате тестот или не претпоставувајте дека вашите резултати се конечни ако не сте во форма или повредени.

  „Тестот исто така не ги зема предвид мускулно-скелетните ограничувања“, вели Азар. Значи, ако имате проблеми со мобилноста, вашиот резултат можеби никогаш нема да достигне 10. Тоа не значи дека не сте здрави и фит, објаснува Азар.

  Што ако постигнете слаб резултат?
  „Земете го со зрно сол“, вели Азар.

  Не можете да го контролирате текот на времето – или стареењето – но можете да донесете одлука да работите на подобрување на вашата кондиција.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img