More

  Ги дознаваме деталите од обвинението: Како измамници извлекле над милион евра од 89 пензионери

  spot_img

  Точно една година по апсењето на групата која измами десетици стари лица и им одзеде над милион евра, УСКОК поднесе пријава против 22 лица.

  Инспекторите тврдат дека еден од обвинетите лани во септември започнал серија измами претставувајќи се како полицаец пред постари лица. Останатите негови соработници дејствувале и како полицајци, убедувајќи ги постарите луѓе да ги испитаат вработените во банката за пуштање во оптек фалсификувани банкноти.

  Затоа бараа луѓето да им ги предадат сите пари и да им биде издаден сертификат со кој ќе можат да ги заменат за вистински пари во Фина. Им рекле да им го обезбедат и својот златен накит. Но, сето тоа беше измама.

  Според неговите инструкции, како што стои во обвинението, измамниците прво повикале постари лица од кол центри и се претставувале како полицајци кои работат на заштита на нивниот имот. Откако поканетите им поверувале и откриле колку пари и златен накит поседуваат, на нивните адреси дошле обвинетите измамници со автомобилите што ги набавил за нив.

  Потоа побарале од старците да им ги предадат парите и златото кажувајќи им како ќе го прегледаат, но на крајот им одзеле се и, според УСКОК, си го поделиле меѓу себе.

  За само два месеци успеале да измамат дури 89 стари лица и нелегално да заработат 1.045.005,64 евра. Покрај првите двајца, УСКОК побара продолжување на притворот за уште 13 обвинети.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img