More

  Заплената на 24 крави предизвикува мешаница: дали се запоставени или не? Министерот Шарец ќе нареди контрола

  spot_img

  Откако ветеринарната инспекција одзела 24 наводно запуштени крави од одгледувач од Посавије, синдикатот на фармери изрази огорченост, убедени дека одземањето е незаконско. Фармерите ги вознемири и тоа што една од кравите во договор со инспекторот ја однел заштитникот на животните. Марјан Шарец, кој привремено е и министер за земјоделство, за Н1 најави дека ќе нареди внатрешна стручна контрола.

  Откако ветеринарниот инспектор пред неколку дена му одзеде 24 грла говеда од одгледувач од Посавије поради неправилности, има реакции и од претставници на фармерите и од заштитниците на животните, а случајот по се изгледа ќе добие и политички димензии. Претставниците на фармерите укажуваат на контроверзниот начин на конфискација, при што инспекторката наводно дозволила еден од присутните заштитници на животните сама да однесе една од запленетите крави.

  Веќе вчера на конфискацијата жестоко реагираше и Земјоделско-шумарската комора (КГЗС), убедени дека станува збор за претерана, непропорционална и незаконска мерка. „Животните навистина не беа одгледувани во сосема оптимални услови, но не трпеа никакви негативни последици од таквото одгледување. Имаа и можност да се повлечат од калта на пасиштата“, пишуваат од КГЗС.

  Дека се револтирани од конфискацијата денеска соопштија и од Сојузот на словенечки фармери, чиј претставник ја посети фармата во Лесковац, од која инспекцијата однела наводно запуштени животни.

  „Однесувањето на инспекторот и застапникот за заштита на животните беше несоодветно и целосно незаконски. Предметните лица незаконски влегле и во простории на приватен имот кои не се наменети за земјоделска употреба. Ни беше претставена сета документација, сликовен материјал и видео снимки од денот на заплената“, се вели во соопштението на синдикатот по посетата на фармата.

  Според нив, добитокот не бил изнемоштен и бил во соодветна сточарска состојба, без рани, повреди или нешто слично. Животните имаа можност да пасат, храна и вода им беа достапни. Во делот за полнење гориво имало повеќе калливо, што е очекувано и привремено со оглед на временските услови. Животните се малку повалкани за време на ваквите периоди на пасење, но тоа не влијае на нивното здравје и благосостојба, пишува синдикатот.

  До редакцијата пристигнаа фотографии кои ни ги испрати читател на кои се гледа состојбата на споменатата фарма во моментот на конфискацијата.

  крави, фарма Лесковец ПосавјеФото: Бралец
  Земјоделскиот синдикат потсети дека, според Законот за ветеринарни стандарди, овластувањето за запленување животни важи само во крајно итни случаи, кога е загрозено здравјето на животните или луѓето. „Овој критериум во овој случај не беше исполнет и затоа го карактеризираме како незаконски. Бараме од Министерството за земјоделство, шумарство и храна да воведе вонредна професионална контрола на процесот и да преземе мерки согласно законот, како и итно враќање на животното кај одгледувачот“, додаваат оттаму. Тие истакнаа дека одгледувачот и членовите на неговото семејство се длабоко повредени и шокирани и дека ќе им укажат секаква помош.

  Зошто една крава била одземена од заштитникот на животните?
  Меѓу прашањата кои засега немаат официјален одговор е како е можно една од 24-те крави да ја однел заштитник на животните по заплената. За ова усно требало да се договорат заштитникот и инспектор Дануша Штиглиќ.

  Од Ветеринарната инспекција, која спаѓа во Управата за безбедност на храна, ветеринарна медицина и заштита на растенија, меѓу другото прашавме која е законската основа за ваквиот начин на одземање и дистрибуција на животните, како и каде се останатите 23 крави. вдомени и каква ќе биде нивната судбина, под кои услови ќе се продаваат и под кои услови земјоделецот може да ги врати назад. Одговорите ќе ги објавиме кога ќе ги добиеме. Тие најавија дека инспекцискиот процес се уште трае, се претпоставува дека до среда, по што стручната комисија ќе провери дали е правилно извршен и дури потоа јавноста може да ги очекува сите објаснувања.

  Увидот засега е оскуден со објаснувања. Тие известија дека „говедата била оградена во мал штекер, кој бил многу каллив, без пристап до вода и храна, без пристап до штала или сув кревет“ и „дека животните биле покриени со кал и не била обезбедена ветеринарна нега. “. Оттаму додаваат дека инспекцијата на Управата за безбедност на храна во изминатиот период веќе открила неправилности на фармата, па веќе го извршиле инспекцискиот процес, а исто така било донесено и регулаторно решение. При увидот неправилностите се отстранети. Кога е одземено, изгледа дека било нова процедура, а земјоделецот не бил предупреден пред заплената.

  Денеска со објаснување се огласи и Друштвото за заштита на коњите. Тие објавија фотографии од фармата на која е извршена конфискацијата. „На денот на заплената нè контактираа од увидот со барање бр. Кога би можеле да им доставиме информации од нашата листа на фарми, каде што имаме регистрирано фарми кои покажале интерес да примаат животни запленети со инспекција, што и го направивме“, напишаа од здружението, чиј претседател е Наталија Недељко. „На денешен ден инспекцијата ги контактираше овие фарми и се договори кои и колку животни може да се примат. За еден добиток понудивме и привремено сместување во здружението“, објаснуваат оттаму.

  Закон што вознемирува
  Конфискацијата на добитокот се случи само четири дена откако стапи на сила измената на Законот за заштита на животните, чија цел е заштита на животните од запоставување и намалување на нивното страдање. Да потсетиме, амандманот го поддржа целата коалиција, а опозицијата беше против. Државниот совет гласаше за вето, бидејќи при изготвувањето на законот не беа земени предвид ветеринарната, земјоделската и правната професија. Народното собрание потоа повторно го потврди амандманот, а синдикатот на земјоделците најави уставна ревизија уште пред последниот настан.

  Се огласија и политичарите, министерот Шарец најави внатрешна контрола за Н1
  Претседателот на Нова Словенија, Матеј Тонин, на мрежата Икс напиша дека случајот е „едноставно неверојатен“ и дека „сите индиции покажуваат дека станува збор за очигледна злоупотреба на законот и инспекциската постапка во име на невладиниот активизам“. Тој додаде дека нивната пратеничка Вида Чадонич Шпелич, воедно и поранешна директорка на Управата за безбедност на храна, ќе бара прецизни објаснувања од министерот за земјоделство Марјан Шарц на седницата на Народното собрание во понеделник, по што ќе одлучува за понатамошните чекори.

  Марјан Шарец, кој исто така привремено раководеше со Министерството за земјоделство по заминувањето на Ирене Шинко, за Н1 изјави дека инспекциската постапка во споменатиот случај се уште не е завршена и дека ќе продолжи до среда. „Инспекцијата е независна во работата, но во случајот ќе наредам внатрешна контрола за да се разјасни дали е правилно спроведена постапката“, рече тој. Потенцира дека случајот мора да се расчисти за да не падне сенка на сомнеж врз постапката или самиот закон, а клучна е благосостојбата на животните.

  Инспекторката Дануша Штиглиќ, која нареди заплена на животните, летово беше кандидат за нов директор на Управата за безбедност на храна, ветеринарство и заштита на растенијата. Како што тогаш објави весникот Дневник, премиерот Роберт Голоб ја убедил да го стори тоа, а потоа владата, наводно поради бунтот на Земјоделската и ветеринарната комора и вработените во управата, назначила друг кандидат. Својата функција мораше да ја напушти и министерката за земјоделство Ирена Шинко бидејќи не го поддржува целосно законот за заштита на животните, бидејќи беше убедена дека законот тешко ќе се спроведе во пракса, што беше нагласено и од законодавните и законските служба на Народното собрание. Меѓу другите, партнерката на премиерот Голоб, Тина Габер, отворено се залагаше за спроведување на законот.

  Во една од објавите на Фејсбук на Друштвото за заштита на коњите од мај годинава напишаа дека премиерот Голоб ги посетил и објавил фотографија од средбата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img