More

  Забавувањето на ротацијата на Земјата поради климатските промени може да доведе до „совршен ден“

  spot_img

  Плимните сили, во комбинација со брановидни струи и прераспределбата на ледените плочи на нејзината површина, предизвикуваат стапката на вртење на планетата малку да варира од година во година.

  Токму поради оваа причина климатските промени ја забавуваат ротацијата на планетата Земја, пренесува Klix.ba.

  „Совршен“ ден треба да има 86.400 секунди; 24 часа за Земјата да ротира околу својата оска, 60 минути во секој час и 60 секунди во секоја минута.

  Но, очигледната прецизност на овие едноставни пресметки ја игнорира реалноста на планетарните тела.

  Овој „совршен“ ден со овие параметри беше објавен во 1967 година со дефиниција за „нова секунда“, изведена од вибрациите на атомите на цезиум во екстремно прецизни атомски часовници.

  Двете секунди, соларни и атомски, се речиси сосема исти, но во пракса тоа не е така.

  На пример, престапната 1972 година требаше да има 31.622.400 секунди. Меѓутоа, во атомски секунди, целото патување на Земјата околу Сонцето траело 31.622.401,14 секунди.

  Како резултат на тоа, беа додадени две дополнителни секунди: првите „престапни секунди“. Еден, на 30 јуни истата година, се фати; другиот очекуваше претстојна дополнителна. Додадено е во последен момент на последниот ден од годината.

  За некое време, престапните секунди беа секојдневие. Помеѓу 1972 и 2016 година имало 27. Поради постепеното забрзување на ротацијата на Земјата, што овозможило сончевите секунди да стигнат до атомските секунди, оттогаш немало повеќе.

  Всушност, во следните неколку години, истражувачите од Меѓународната служба за ротација на Земјата (IERS), телото кое одлучува кога треба да паднат престапните секунди, можеби ќе треба да спроведат сосема нова „негативна престапна секунда“.

  Ваквите прилагодувања се вознемирувачки изгледи за организациите кои се потпираат на совршено мерење на времето. Но, една нова студија сугерира дека климатските промени ќе им купат добредојдено дополнително време.

  Во трудот објавен во списанието Nature, Данкан Агњу, геофизичар со интерес за мерење на времето, ги сецирал различните фактори кои предизвикуваат забрзување на вртењето на Земјата.

  За да го направи ова, тој користел различни извори на податоци, вклучувајќи ласерски мерења на растојанието помеѓу Земјата и Месечината, пертурбации на гравитацијата на Земјата и записи за древни затемнувања.

  Делумно одговорни за неодамнешното забрзување, заклучи тој, се струите кои се пробиваат низ стопеното јадро на Земјата.

  Топењето на поларната ледена покривка од крајот на последното ледено доба, пред 12.000 години, исто така ја направи Земјата побрзо да се врти.

  Климатските промени донесоа огромни нарушувања во производството на храна во Хрватска
  КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ
  29 октомври 2023 година
  0
  Нивното последователно исчезнување дозволи Земјината кора да се врати и да стане сферична. Ова предизвика забрзување на ротацијата на планетата.

  Агњу, исто така, откри дека ефектите се движат во друга насока.

  Во последните децении, климатските промени ги намалија ледените плочи на Гренланд и Антарктикот, придвижувајќи ја водната маса од копно во океаните каде што може да се прераспредели.

  Со намалување на масата и на Гренланд и на Антарктикот, нивната гравитација се намалува, со нето ефект на „оттурнување“ на водата подалеку од нивните брегови.

  Водата изгубена од ледената покривка на Гренланд на крајот најмногу се акумулира околу екваторот и на јужната хемисфера.

  Спротивното, повеќе или помалку, важи за водата што се ослободува од ледената покривка на Антарктикот. Научниците кои следеа како сета оваа водена маса се движи од копното кон океанот, последователно открија поместување од половите кон екваторот.

  Ова значи дека половината на Земјата „се здебелува“, вели Џонатан Бамбер, глациолог. Ефектот не е огромен – се мери во милиметри годишно – но сепак е доволен за да се изврши „ефект на кочење“ на ротацијата на Земјата.

  Ниту една секунда прерано
  Токму оваа ситуација, задебелувањето на Земјината кора и забавувањето на движењето, ја одложува потребата од негативна престапна секунда.

  Со исклучок на климатските промени, сегашните трендови сугерираат дека IERS ќе мора да спроведе една во рок од само две години.

  Пресметките на Агњу сугерираат дека ќе имаат рок до 2029 година.

  Алтернативно, како што некои сугерираа, IERS би можел да го искористи тоа време за целосно да го елиминира концептот.

  Сончевите секунди и атомските секунди веќе се дозволени да се разликуваат за една секунда. Продолжувањето на таа толеранција на една минута веројатно би ја елиминирало потребата за престапни секунди од секаков вид во следните децении.

  За времемерите ширум светот, тој ден може да биде толку блиску до совршениот како некогаш.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img