More

  За 1,2 отсто скокнаа цените на другата храна

  spot_img

  Тој додаде дека Македонија има најниска цена на дизелот во регионот, која изнесува 1,19 евра за литар.

  Трошоците на живот во јануари биле зголемени за 1,5 отсто, а цените на мало за 1,2 отсо во однос на декември, објави денеска Државниот завод за статистика.

  Пораст на трошоците на живот е забележан кај кафето, чајот и какаото за 4,3 отсто, рибата и морските плодови за 3,5 отсто, кај свежото овошје за 3,4 отсто, пивото за 2,6 отсто, како и кај виното, минералната вода, газираните пијалоци, соковите, шеќерот, медот, чоколадото и кондиторските производи.

  Зголемување има и кај централното греење за 14 отсто и електричната енергија за домаќинствата за 9,4 отсто.

  Намалување на трошоците на животот има кај воздухопловниот патнички транспорт за 8,4 отсто, медиумите за снимање за 4,2 отсто, обувките за 1,7 отсто, парамедицинските услуги за 1,2 отсто, информатичката опрема за обработка на податоците, туристичките аранжмани….

  Споредбено со јануари лани, зголемување од 6,7 отсто има кај трошоците на живот, а за 7,3 отсто кај цените на мало.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img